Le vom analiza pe toate pentru a intelege modul in care se opereaza marirea salariului minim, cu eventuala incheiere de act aditional si inregistrare in Revisal
1. o angajata se afla in concediu de crestere a copilului pana la 2 ani, CIM suspendat la sfarsitul anului 2014, va reveni la locul de munca doar in anul 2016;
2. o alta angajata se afla in concediu medical incepand si fara intrerupere din iunie si pana la data de 06 iulie 2015;
3. o a treia angajata se afla in concediu medical de asemeni incepand si fara intrerupere din iunie 2015, pana la data de 31.07.2015, conform ultimului certificat medical prezentat. Foarte probabil ca va reveni la locul de munca doar in luna Septembrie 2015;
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
4. un angajat se afla in concediu de odihna pana la data de 31.07.2015, incepand din 22 iunie 2015.
Toti angajatii enumerati mai sus au CIM incheiat pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga si cu salariul de incadrare la data de 31.06.2015 de 975 lei (salariu minim pe economie).
a) in ce data se vor incheia actele aditionale privind marirea salariilor minime in fiecare dintre cazurile prezentate mai sus?
b) la inregistrarea in REVISAL in termenul de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii ce data va fi trecuta la rubrica: data de la care produce efecte?
Raspuns:
1. a) In situatia salariatei aflata in concediu crestere copil pana in anul 2016 modificarea salariului se va inregistra in Registrul general de evidenta a salariatilor odata cu incetarea suspendarii CIM pentru CIC.
1. b) Data la care produce efecte este data publicarii Hotararii Guvernului nr. 1.091/2014 in Monitorul Oficial respectiv 11 decembrie 2014. Data inregistrarii modificarii salariului este data incetarii suspendarii CIM.
Nota:
In temeiul dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii, modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Ori aceasta modificare este prevazuta in mod expres de lege, in speta Hotararea Guvernului nr. 1.091/2014. Fiind prevazuta de lege si nu este o vointa a partilor angajatorul va intocmi direct decizie de modificare a salariului nemaifiind necesara intocmirea unui act aditional la CIM.
Data la care produce efecte aceasta modificare este data publicarii Hotararii Guvernului nr. 1.091/2014 in Monitorul Oficial respectiv data la care se prezuma, potrivit legii, ca angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia (art. 11 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 21 aprilie 2010).
Asadar, data la care produce efecte H.G. nr. 1.091/2014 este data publicarii in Monitorul Oficial iar data modificarii salariului in Revisal este data incetarii suspendarii CIM.
2.a) Salariatei aflata in incapacitate temporara de munca i se va modifica salariul la revenirea la locul de munca. Astfel daca data de 6 iulie este ultima zi de concediu medical in data de 7 iulie salariatei i se inregistreaza in Revisal modificarea salariului.
2.b) Si in aceasta situatie data de la care produce efecte este data de 11 decembrie iar inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor se produce la 7 iulie 2015 moment din care salariatei ii vor fi calculate drepturile salariale potrivit Hotararii Guvernului nr. 1.091/2014.
3.a) Si in situatia salariatei aflata in concediu medical pana la 31 iulie 2015, contractul de munca fiind suspendat nu poate fi operata modificarea decat la incetarea suspendarii CIM.
In situatia in care salariatei nu ii este prelungita perioada de incapacitate temporara de munca si incepand cu data de 1 august trebuie sa se prezinte la locul de munca modificarea salariatului va fi inregistrata in data de 3 august 2015 deoarece zilele de 1 si 2 august sunt zile libere, zile de repaus saptamanal.
Cu privire la calcul termenelor, gasim reglementare in Codul civil.
Astfel, potrivit art. 2553 din Codul civil, cand termenul se stabileste pe zile, nu se iau in calcul prima si ultima zi a termenului.Potrivit art. 2554 din Codul civil, daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.
Asadar, modificarea salariului este considerata efectuata in termen daca inregistrarea are loc luni 3 august 2015.
Daca incapacitatea temporara de munca se prelungeste si in luna august, modificarea salariului se va opera odata cu revenirea salariatei la locul de munca.
3.b) Si in aceasta situatie data de la care produce efecte este data de 11 decembrie iar inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor se produce la revenirea salariatei din concediu medical moment din care salariatei ii vor fi calculate drepturile salariale potrivit Hotararii Guvernului nr. 1.091/2014.
4.a) Salariatul aflat in concediu de odihna nu are contractul de munca suspendat. Angajatorul poate emite decizie de modificare a salariului incepand cu data de 1 iulie 2015.
4.b) Modificarea salariului minim produce efecte de la 11 decembrie 2014, data publicarii H.G. nr. 1.091/2015, inregistrarea poate fi efectuata in Revisal la data de 1 iulie 2015 data de la care salariatului ii vor fi calculate drepturile banesti potrivit dispozitiilor H.G. nr. 1.091/2015.