Salarizare - Sporuri, indemnizatii, adaosuri
In raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, pot fi acordate diferite categorii de sporuri, care se regasesc mentionate si in Contractul colectiv de munca unic incheiat la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a, nr. 5 din 29 februarie 2007:
• Sporul pentru conditii deosebite de munca , grele, periculoase sau penibile poate reprezenta minimum 10% din salariul de baza.
• Sporul pentru conditii nocive de munca poate reprezenta minimum 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate.
• Sporul pentru munca suplimentara se acorda in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urma toarele 30 de zile de la efectuarea acesteia.
Asadar, legiuitorul a inteles in primul rand sa se acorde salariatului posibilitatea refacerii fizice si psihice prin acordarea orelor libere platite in intervalul de 30 de zile de la efectuarea muncii suplimentare. Numai daca nu exista posibilitatea acordarii acestor ore libere, acestea vor fi platite cu sporul pentru munca suplimentara .
Acest spor reprezinta de fapt un mod de plata a muncii suplimentare prin adaugarea la salariu a unui procent din salariu corespunzator duratei muncii suplimentare.
Potrivit art. 120 din Codul muncii, sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza .
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Pentru detalii privind salarizarea click aici.
• Sporul pentru munca prestata in zilele libere si in zilele de sarbatori legale se acorda sub forma unui spor la salariul de baza care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Sporul se acorda numai in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zilele libere. Un asemenea motiv il constituie necompensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 stabileste pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale acordarea unui spor de 100% din salariul de baza, pana la 120 de ore/salariat/an, iar pentru ceea ce depaseste 120 de ore/salariat/an, plata cu un spor de 50% din salariul de baza .
• Sporul pentru vechime in munca poate fi stabilit prin contractul colectiv sau individual de munca de minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza .
Pentru detalii privind salarizarea click aici.
• Sporul pentru munca de noapte (sau pentru lucrul in timpul noptii) se acorda pentru munca prestata intre orele 22.00 si 6.00. Durata normala a muncii de noapte nu va depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.
Potrivit art. 122 din Codul muncii, munca prestata intre orele 22.00 si 6.00 este considerata munca de noapte.
Pentru a li se acorda sporul de noapte, salariatii trebuie sa efectueze cel putin 3 ore de munca de noapte.
RECOMANDARE
Daca nu aveti posibilitatea sa acordati sporul de noapte, puteti propune salariatilor reducerea programului de lucru cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, cu conditia ca acestia sa efectueze cel putin 3 ore de munca de noapte.
Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta Inspectoratul teritorial de munca.
Sporul pentru munca de noapte este stabilit in cuantum de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata. Pentru anul 2003, Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national stabileste un nivel mai ridicat de 25% din salariul de baza.
• Sporul pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda in cuantum de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite. Cazurile in care se aplica acest spor si cuantumul lui se stabilesc prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura , grupuri de unitati sau unitati.
• Alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa in obligatiile postului etc.).
Pentru detalii privind salarizarea click aici.
ATENTIE!
Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
Avand in vedere natura muncii prestate si conditiile specifice de la locul de munca , angajatorul poate stabili de comun acord cu salariatii includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte remunerarea muncii prestate, adaptata la conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
ATENTIE!
Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi negociate alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa in obligatiile postului etc.).
Adaosurile de baza sunt:
Pentru detalii privind salarizarea click aici.