Salariul minim pe economie va fi majorat din 2021, dat fiind faptul ca se va actualiza, dupa mai bine de 20 de ani, cosul minim pentru un trai decent. Politica salariala va fi stabilita pe baza cosului minim de consum pentru un trai decent.
Legea nr. 174/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar a intrat in vigoare la 17 august.
Cantitatile si valoarea aferente fiecarei componente a cosului vor fi calculate pentru o familie alcatuita din doi adulti salariati, de 35-45 de ani, si doi copii in intretinere, de 12-14 ani si, respectiv, 8-10 ani.
Suma pe care fiecare roman trebuie sa o aloce lunar pe toate aceste cheltuieli va fi analizata prin calcule pe care trebuie sa le faca Institutul National de Statistica, arata Digi24.ro, iar reprezentantii institutiei spun ca cosul minim de consum pentru un trai decent nu se poate socoti repede pentru ca operatiunea presupune cooperarea si cu alte institutii, printre care Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.
Conform aceleiasi surse, primele estimari indica o valoare cu mult mai mare fata de salariul minim actual, aspect sustinut si de faptul ca nu a mai fost facuta o actualizare de 20 de ani, timp in care preturile au crescut constant.
Aceeasi sursa arata ca, la capitolul alimente, lista cuprinde 67 de produse. "S-a stabilit cantitatea lunara alocata pentru o familie cu 4 membri - parinti si doi copii. Nu lipsesc fructele, legumele, carnea, apa sau lactatele, dar si dulciuri. intr-o luna, familiei i-au fost alocate aproape 12 kilograme de paine, un pic peste 9 de cartofi, 3,5 kilograme de carne de pui si aproape 1,8 kilograme de peste", arata aceeasi sursa.
De asemenea, stabilirea cosului minim de consum include11 capitole, fiind incluse si ratele bancare, cheltuielile cu intretinerea locuintei si activitati culturale.
Potrivit sursei citate, cantitatile si valoarea fiecarei componente vor fi calculate pentru o familie alcatuita din doi salariati adulti de 35-45 ani si doi copii in intretinere de 12-14 ani si, respectiv 8-10 ani.
Conform estimarilor facute in prima etapa in functie de costurile prezentate, o persoana singura la intretinere ar trebui sa aiba venituri minime de 2.600 lei, in vreme ce o familie cu doi copii ar avea nevoie de 7.000 lei pe luna, arata Mediafax intr-o analiza recenta.
Ramane astfel de vazut in ce masura se vor face majorari ale salariului minim incepand cu 2021, dat fiind faptul ca actualizarea cosului minim inseamna, din start, o crestere semnificativa a costurilor recunoscute de Guvern. In 20 de ani de zile, cheltuielile necesare unei gospodarii au crescut simtitor, in vreme ce salariul minim pe economie continua sa ramana la un nivel de subzistenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<