Salariul minim creste in 2021. Va fi corelat cu cosul minim, neactualizat de 20 ani

cosul minim actualizat 2020salariul minim pe economie 2021cosul minim 2021
Salariul minim creste in 2021. Va fi corelat cu cosul minim, neactualizat de 20 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariul minim pe economie va fi majorat din 2021, dat fiind faptul ca se va actualiza, dupa mai bine de 20 de ani, cosul minim pentru un trai decent. Politica salariala va fi stabilita pe baza cosului minim de consum pentru un trai decent.
 
Legea nr. 174/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar a intrat in vigoare la 17 august.
 
Cantitatile si valoarea aferente fiecarei componente a cosului vor fi calculate pentru o familie alcatuita din doi adulti salariati, de 35-45 de ani, si doi copii in intretinere, de 12-14 ani si, respectiv, 8-10 ani.
 
Suma pe care fiecare roman trebuie sa o aloce lunar pe toate aceste cheltuieli va fi analizata prin calcule pe care trebuie sa le faca Institutul National de Statistica, arata Digi24.ro, iar reprezentantii institutiei spun ca cosul minim de consum pentru un trai decent nu se poate socoti repede pentru ca operatiunea presupune cooperarea si cu alte institutii, printre care Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii. 
 
Conform aceleiasi surse, primele estimari indica o valoare cu mult mai mare fata de salariul minim actual, aspect sustinut si de faptul ca nu a mai fost facuta o actualizare de 20 de ani, timp in care preturile au crescut constant. 
 
Aceeasi sursa arata ca, la capitolul alimente, lista cuprinde 67 de produse. "S-a stabilit cantitatea lunara alocata pentru o familie cu 4 membri - parinti si doi copii. Nu lipsesc fructele, legumele, carnea, apa sau lactatele, dar si dulciuri. intr-o luna, familiei i-au fost alocate aproape 12 kilograme de paine, un pic peste 9 de cartofi, 3,5 kilograme de carne de pui si aproape 1,8 kilograme de peste", arata aceeasi sursa.
 
De asemenea, stabilirea cosului minim de consum include11 capitole, fiind incluse si ratele bancare, cheltuielile cu intretinerea locuintei si activitati culturale.
 
Potrivit sursei citate, cantitatile si valoarea fiecarei componente vor fi calculate pentru o familie alcatuita din doi salariati adulti de 35-45 ani si doi copii in intretinere de 12-14 ani si, respectiv 8-10 ani.  
 
Conform estimarilor facute in prima etapa in functie de costurile prezentate, o persoana singura la intretinere ar trebui sa aiba venituri minime de 2.600 lei, in vreme ce o familie cu doi copii ar avea nevoie de 7.000 lei pe luna, arata Mediafax intr-o analiza recenta. 
 
Ramane astfel de vazut in ce masura se vor face majorari ale salariului minim incepand cu 2021, dat fiind faptul ca actualizarea cosului minim inseamna, din start, o crestere semnificativa a costurilor recunoscute de Guvern. In 20 de ani de zile, cheltuielile necesare unei gospodarii au crescut simtitor, in vreme ce salariul minim pe economie continua sa ramana la un nivel de subzistenta.


 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cosul minim actualizat 2020salariul minim pe economie 2021cosul minim 2021

Data aparitiei: 21 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim creste in 2021. Va fi corelat cu cosul minim, neactualizat de 20 ani Nota: 3.56 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]