Despre diurna administratorilor, a membrilor Consiliului de supraveghere de la societatile pe actiuni administrate in sistem dualist

Horatiu Sasu
Horatiu Sasu
29 Septembrie 2015
29 Septembrie 2015
Horatiu Sasu
Horatiu Sasu
veniturile salariale si de natura salarialaimpozit pe salarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste impozitul pe veniturile salariale si de natura salariala, Noul Cod fiscal aduce in cea mai mare parte o rescriere a actualelor reglementari, fara a aduce si precizarile pe care le contin actualele Norme.

Se reglementeaza in mod clar, in insusi textul Codului fiscal, diurna administratorilor, a membrilor Consiliului de supraveghere de la societatile pe actiuni administrate in sistem dualist si a directorilor care au contract de mandat – aspect care inclusiv in 2015 ridica dispute cu organele fiscale.

Solutia era limpede si inainte, dar numai pe baza de interpretare, in baza Legii societatilor. Incepand cu 2016 se prevede expres ca sunt venituri asimilate salariilor, impozitabile cu 16%, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic:

- de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat,
- de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii,
- de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist
- de catre membrii consiliului de supraveghere la aceleasi societati,
- de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege,

pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Partea care NU depaseste plafonul de mai sus este neimpozabila, la fel ca in 2015. Insa Noul Cod fiscal aduce o noutate foarte importanta: plafonul zilnic NEimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii.

Atentie!
Conditionarea duratei de deplasare la 12 ore din 24 este valabila numai pentru persoanele din conducere (administratori, directori, conform celor de mai sus)
Pentru salariati NU se prevede un plafon al numarului de ore.

Corelativ – si simetric – acelasi regim, de venituri din salarii, il au indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite pe perioada deplasarii in Romania, in interesul desfasurarii activitatii, de catre administratori sau directori, care au raporturi juridice stabilite cu entitati nerezidente, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit la nivelul legal pentru diurna acordata personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotarare a Guvernului, corespunzator tarii de rezidenta a entitatii nerezidente de care ar beneficia personalul din institutiile publice din Romania daca s-ar deplasa in tara respectiva.

Observam ca se face referire numai la administratori sau directori ai entitatilor nerezidente straine trimisi in strainatate in indeplinirea sarcinilor de serviciu, dar nu si la membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere ai entitatilor nerezidente straine. De asemenea, acest regim NU se aplica managerilor care au raporturi juridice stabilite cu entitati nerezidente.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]