Tot ce trebuie sa stiti despre riscurile cauzate de atmosferele explozive!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Octombrie 2014
20 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
ssmprotectia munciiatmosfere exploziveriscuri ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Mare atentie la faptul ca nerespectarea reglementarilor in vigoare se sanctioneaza cu amenda de pana la 10.000 de lei!

Cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si pentru protectia sanatatii lucratorilor care sunt expusi unui potential risc cauzat de atmosferele explozive au fost stabilite prin H.G. nr. 1.058/2006, publicata in M.Of. nr. 737 din 29 august 2006.

Definitii
Atmosfera exploziva reprezinta amestecul cu aer, in conditii atmosferice, al substantelor inflamabile sub forma de gaze, vapori, ceata sau pulberi in care, dupa ce s-a produs aprinderea, combustia se propaga in intregul amestec nears. Atmosfera potential exploziva este o atmosfera care poate deveni exploziva din cauza conditiilor locale si operationale.


Atentie! Ce anume poate crea o atmosfera exploziva?

Nu neglijati faptul ca substantele inflamabile si/sau combustibile sunt considerate materialele care pot forma atmosfere explozive, cu exceptia cazului in care o analiza a proprietatilor lor releva ca in contact cu aerul nu pot propaga independent explozia.

Nu uitati faptul ca locul in care pot aparea atmosfere explozive in concentratii atat de mari incat sa necesite masuri speciale de precautie pentru protejarea sanatatii si a securitatii lucratorilor implicati este considerat un loc periculos, in sensul H.G. nr. 1.058/2006.

Cum se clasifica locurile periculoase?

Atentie! Locurile periculoase sunt clasificate pe zone, in functie de frecventa si de durata unei atmosfere explozive, astfel:

Zona 0 – locul in care este prezenta permanent sau pe perioade lungi ori frecvent o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul.

Zona 1 – locul in care este probabil sa apara ocazional, in operatii normale, o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul.

Zona 2 – locul in care nu este probabil sa apara o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul, dar daca apare, persista doar o scurta perioada de timp.

Zona 20 – locul in care este prezenta permanent sau pe perioade lungi ori frecvent o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer.

Zona 21 – locul in care este probabil sa apara ocazional, in operatii normale, o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer.

Zona 22 – locul in care nu este probabil sa apara o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer, in operatii normale, dar daca apare, persista doar o scurta perioada de timp.

Aceasta clasificare este deosebit de importanta, avand in vedere ca, in functie de ea, se stabilesc masurile de protectie a sanatatii si a securitatii lucratorilor expusi riscurilor cauzate de prezenta atmosferelor explozive.

Ce obligatii aveti, in calitate de angajator, pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor cauzate de atmosferele explozive?

Trebuie sa evaluati riscurile specifice din locurile in care pot aparea atmosfere explozive, luand in considerare cel putin urmatoarele aspecte:
-    probabilitatea producerii si a persistentei atmosferelor explozive;
-    probabilitatea prezentei si a activarii surselor de aprindere, inclusiv a descarcarilor electrostatice si a declansarii incendiului;
-    utilajele si substantele folosite, procesele si posibilele lor interactiuni;
-    dimensiunile efectelor anticipate.

Sursa: Ghid Complet de Securitate si Sanatate in Munca

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]