Informare ITM privind riscurile la explozie. Masuri pentru imbunatatirea SSM

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Iulie 2020
21 Iulie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
informare itm risc exploziemasuri ssm protectia munciiriscurile la explozie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere riscurile privind sanatatea si securitatea lucratorilor, a bunurilor materiale si influenta negativa asupra mediului inconjurator, din cauza posibilelor probleme determinate de aparitia ATMOSFERELOR EXPLOZIVE, formate amestecul aerului cu gaze, vapori, ceturi si prafuri combustibile, legislatia nationala, in baza HG 1058/2006 si a normativului NEx 01-06/2007, prevede verificarea si atestarea tuturor instalatiilor tehnice care functioneaza in/sau pot genera astfel de atmosfere. 
 
Riscurile de explozie pot sa apara in toate activitatile in care sunt implicate substante inflamabile. Acestea pot include multe din materiile prime, produsele intermediare, produsele finale si deseurile din procesele de productie. 
 
Practic, toate ramurile economiei sunt afectate de pericolele generate de atmosferele explozive, acestea aparand intr-o gama larga de procese si operatii. Majoritatea cazurilor in care se pot forma atmosfere potential explozive sunt prevazute mai jos:
 
 
Domeniul economic - Pericolul de explozie
 
 
Industria chimica - Gaze, lichide si materiale solide inflamabile sunt transformate si procesate in diferite procese din industria chimica. Toate aceste materii pot forma in amestec cu aerul atmosfere explozive.
 
Operatii de nivelare si inginerie civila - La operatiile de nivelare a depozitelor de deseuri pot aparea emisii de gaze inflamabile din sol, cauzate de procesele biochimice de degradare anaeroba. Sunt necesare masuri tehnice precise pentru a evita emisiile necontrolate de gaze si posibilele aprinderi. Gazele inflamabile emise din diferite surse se pot acumula in locuri slab ventilate (tunele, beciuri etc.)
 
Companii de generare a energiei electrice - Bulgarii de carbune, care nu formeaza amestecuri explozive cu aerul, pot fi transformati in timpul proceselor de transport, de prelucrare/maruntire sau uscare, intr-o
pulbere capabila sa formeze amestecuri explozive praf/aer.
 
Companii de procesare a deseurilor - Cand apele reziduale sunt tratate in instalatii de purificare, gazele generate pot forma amestecuri explozive gaz/aer.
 
Domeniul economic - Pericolul de explozie
 
Furnizori de gaze naturale - Se pot forma amestecuri explozive gaz/aer din cauza scurgerilor accidentale de gaze naturale sau ca urmare a evacuarilor controlate in atmosfera.
 
Industria prelucratoare a lemnului - Prelucrarea lemnului genereaza praf de lemn care poate forma amestecuri explozive praf/aer, in cadrul procesului tehnologic, ca de exemplu in sistemele de exhaustare prevazute cu filtre sau silozuri.
 
Operatiuni de vopsire prin pulverizare - Pulberile in exces generate in zona de vopsire, dar si vaporii de solventi emisi pot genera atmosfere explozive in amestec cu aerul. 
 
Agricultura - in unele ferme agricole/zootehnice functioneaza instalatii de producere a biogazului. Pot aparea amestecuri explozive biogaz/aer daca exista emisii de gaze necontrolate, de exemplu prin
scurgeri. 
 
Operatii de prelucrare a metalelor - Cand se prelucreaza suprafata anumitor metale usoare (de exemplu aluminiu, magneziu etc.) pot fi produse prafuri explozive metalice ( un exemplu de proces tehnologic este operatia de polizare/ slefuire). De asemenea, aceste prafuri metalice pot determina pericol de explozie si in colectoarele de praf si pe traseul tubulaturii de ventilatie. 
 
Industria alimentara  - Pot aparea prafuri explozive in timpul transportului, procesarii si depozitarii cerealelor, zaharului, piperului etc. Daca aceste prafuri sunt exhaustate si colectate prin filtrare, pot aparea atmosfere explozive in filtru, precum si pe traseul tubulaturii de ventilatie.
 
Industria farmaceutica - in procesul de fabricare a produselor farmaceutice, adesea, sunt utilizate diverse tipuri de alcool ca solventi, ai caror vapori pot genera atmosfere explozive. De asemenea, exista anumite materii auxiliare, utilizate ca agenti/lianti/excipienti (de exemplu lactoza, indulcitori etc.), care prezinta proprietati de inflamabilitate si care pot forma amestecuri explozive aer-praf.
 
 
Rafinarii - Hidrocarburile procesate in rafinarii sunt toate inflamabile si, in functie de punctul lor de inflamabilitate, pot da nastere atmosferelor explozive la temperatura ambianta sau amestecurilor explozive, la temperaturi ridicate specifice procesului tehnologic. Aria din jurul instalatiei de prelucrare este considerata in general ca loc in care pot aparea atmosfere explozive.
 
 
Operatii de reciclare - Prelucrarea deseurilor, in cadrul operatiilor de  reciclare, poate da nastere riscurilor de  explozie, fie datorita reziduurilor de lichide/gaze inflamabile din bidoane/recipiente fie datorita prafurilor rezultate procesarii deseurilor de hartie sau a materialelor plastice.
 
 
intrucat exploziile pot provoca pierderi umane, daune materiale si au un impact deosebit de grav asupra mediului inconjurator, evaluarea riscului de explozii si stabilirea masurilor adecvate de reducere a acestuia la nivele acceptabile, capata o importanta deosebita pentru securitatea si sanatatea oamenilor si bunurilor conform normelor si standardelor in vigoare (NEx 01-06/2007 si HG 1058/2006).
 
Diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea prevederilor legale de catre angajatorii care efectueaza activitati economice in care se pot forma atmosfere explozive este un obiectiv permanent al Inspectiei Muncii si trebuie sa constituie o preocupare permanenta a lucratorilor si angajatorilor implicati in astfel de activitati.
 
In acest context se inscrie Actiunea nr. 12 din Programul cadru de actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2020, care isi propune verificarea modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive. Dintre activitatile economice prezentate mai sus, in care se pot forma atmosfere potential explozive, au fost selectate activitatile de receptionare, conditionare, conservare,
pastrare si valorificare a produselor agricole, fabricarea painii, nutreturilor combinate si a bauturilor alcoolice, productia de mobila si statiile de distributie a carburantilor auto.
 
in aceste unitatile care desfasoara activitatile de mai sus, riscul cel mai mare este reprezentat de producerea in anumite conditii a autoaprinderilor si mai ales, a incendiilor si exploziilor deosebit de puternice.
 
Elementele esentiale in evaluarea riscului de explozie in locurile de munca, unde pot sa apara atmosfere explozive, sunt reprezentate de instalatiile tehnice (ET) si echipamentele individuale de protectie (EIP), echipamente care trebuie sa fie proiectate, fabricate, instalate si intretinute astfel incat sa nu poata genera surse de aprindere.
 
Cerintele de prevenire si protectie a exploziilor sunt reglementate in norme si standarde specifice, iar o buna parte a evaluarii riscului de explozii se refera la evaluarea conformitatii echipamentelor / instalatiilor cu cerintele respective.
 
in acest sens verificarea si evidentierea in fiecare caz in parte a ATESTATELOR (conform NEx 01-06/2007) pentru instalatiile tehnice care functioneaza sau/si pot genera atmosfere potential explozive in functionare normala si existenta DOCUMENTULUI PRIVIND PROTECtIA LA EXPLOZIE (conform HG 1058/2006) sunt esentiale pentru buna desfasurare a acestor activitati in conditiile de siguranta maxima. Respectarea prevederilor acestor documente permite asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii lucratorilor si a altor participanti la procesul de munca, in instalatiilor tehnice care functioneaza in atmosfere potential explozive generate de gaze, vapori, ceturi si/sau prafuri combustibile.
 
in contextul actualei pandemii si a starii de alerta reamintim ca nu trebuie neglijate masurile pe care angajatorii cat si lucratorii au obligatia sa le ia pentru prevenirea infectarii cu virusul COVID – 19:
 
- spalarea mainilor cat mai des posibil cu apa si sapun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool;
 
- triajul epidemiologic la intrarea in societate;
- utilizarea mastilor de protectie;
- evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
- evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mainile nedezinfectate;
- acoperirea gurii, nasului in caz de tuse sau stranut;
- dezinfectarea periodica a suprafetelor de contact cu solutii pe baza de clor sau alcool.
 
Dr. ing. Niculae VOINOIU,
DIRECTOR D.C.S.S.M.
 
Sursa: ITM Harghita
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]