Substantele inflamabile si/sau combustibile sunt considerate materialele care pot forma atmosfere explozive, cu exceptia cazului in care o analiza a proprietatilor lor releva ca in contact cu aerul nu pot propaga independent explozia.
Locul in care pot aparea atmosfere explozive in concentratii atat de mari incat sa necesite masuri speciale de precautie pentru protejarea sanatatii si a securitatii lucratorilor implicati este considerat un loc periculos, in sensul H.G. nr. 1.058/2006.
Cum se clasifica locurile periculoase?
Locurile periculoase sunt clasificate pe zone, in functie de frecventa si de durata unei atmosfere explozive, astfel:
Zona 0 – locul in care este prezenta permanent sau pe perioade lungi ori frecvent o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul.
Zona 1 – locul in care este probabil sa apara ocazional, in operatii normale, o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul.
Zona 2 – locul in care nu este probabil sa apara o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul, dar daca apare, persista doar o scurta perioada de timp.
Zona 20 – locul in care este prezenta permanent sau pe perioade lungi ori frecvent o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer.
Zona 21 – locul in care este probabil sa apara ocazional, in operatii normale, o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer.
Zona 22 – locul in care nu este probabil sa apara o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer, in operatii normale, dar daca apare, persista doar o scurta perioada de timp.
Aceasta clasificare este deosebit de importanta, avand in vedere ca, in functie de ea, se stabilesc masurile de protectie a sanatatii si a securitatii lucratorilor expusi riscurilor cauzate de prezenta atmosferelor explozive.