Reguli generale pentru realizarea in deplina securitate a activitatii de lacatus mecanic

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Mai 2015
20 Mai 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
ssmprotectia munciisecuritatea munciilacatus mecanic ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iata precizate in materialul de fata regulile generale pentru realizarea in deplina securitate a activitatii de lacatus mecanic, conform expertilor PortalSSM.ro:

    Locurile de munca trebuie amenajate astfel incat, in timpul manipularii manuale a maselor si a transportului prin purtare, riscul de accidentare si imbolnavire profesionala sa fie eliminat sau, acolo unde nu exista posibilitatea, sa fie redus.

    Este obligatorie evaluarea conditiilor de securitate si sanatate in munca in ceea ce priveste: caracteristicile masei, a efortului fizic depus, a caracteristicilor mediului de munca, precum si a caracteristicilor activitatii.

    La efectuarea operatiilor de verificare se vor repartiza numai salariati care corespund din punct de vedere fizic.

    Este obligatorie dotarea salariatilor cu echipament individual de protectie.

    Este obligatorie prezentarea salariatilor la controlul medical periodic.

    Este obligatorie instruirea adecvata a salariatilor si informarea lor privind modul de manipulare manuala a maselor si transportul acestora prin purtare, precum si riscurile la care se expun in cazul in care aceste activitati nu sunt executate corect.

    Este obligatorie respectarea indicatiilor tehnice de lucru privind manipularea manuala a maselor si transportul prin purtare a acestora.

    Este interzis transportul prin purtarea maselor care impiedica vizibilitatea.

    Este interzisa manipularea de catre un singur salariat a maselor cu centre de greutate excentrice, care pot genera dezechilibrari.

    Este interzis transportul prin manipulareaa maselor care nu au sisteme de prindere corespunzatoare.

    Este obligatoriu ca manipularea a doua sau mai multe obiecte in acelasi timp sa se faca numai daca sunt fixate intre ele corespunzator.

    Este interzisa manipularea maselor sau transportul prin purtare in acelasi timp a maselor care sunt instabile intre ele.

    Este interzis transportul prin purtare a maselor nefixate corespunzator

    Calea de circulatie pe traseul pe care lucratorul il parcurge in timpul transportului trebuie sa nu prezinte suprafete cu denivelari, instabile sau alunecoase.

    Este obligatorie purtarea manusilor palmare in timpul executarii reparatiilor maselor care au margini sau suprafete taioase sau care datorita naturii lor pot produce leziuni ale mainilor.

    Este interzisa manipularea manuala a maselor in si din locuri in care nu exista spatiu pe orizontala sau verticala corespunzator pentru realizarea acestei activitati, fara luarea unor masuri suplimentare in vederea micsorarii riscului de accidentare si imbolnavire profesionala.

    In vederea utilizarii de catre salariati a planurilor inclinate pentru manipularea si transportului manual al maselor, trebuie asigurata stabilitatea acestora si dotarea lor cu parapeti de protectie.

    Este interzisa manipularea si transportul manual al maselor fara utilizarea echipamentui individual de protectie corespunzator si care trebuie sa se afle in buna stare.

    Alegerea mijloacelor de transport nemecanizate pentru operatiile de reparare/ verificare se va face in functie de felul si greutatea materialului care se manipuleaza, de natura terenului, precum si de modul de dotare a persoanelor juridice sau fizice.

    Trebuie utilizate numai mijloace de transport nemecanizate care pot rezista conditiilor de exploatare.

    Mijloacele nemecanizate se vor utiliza numai pentru executarea operatiilor pentru care au fost destinate.

    Inainte de a incarca un mijloc de transport nemecanizat, trebuie sa se verifice in mod deosebit platforma pe care se aseaza sarcina.

    Inainte de verificare, conducatorul formatiei de lucru trebuie sa verifice starea echipamentului.

    Nu se vor incarca materiale ale caror ambalaje sunt deteriorate.

    Este obligatoriu ca, cuiele iesite si capetele paramelor, sa fie indoite.

    Inainte de inceperea operatiilor de incarcare sau descarcare a vehiculelor la rampa, trebuie sa se aseze un podet de trecere pentru preluarea denivelarilor existente intre aceasta si vehicul.

    Podetele orizontale sau inclinate, destinate circulatiei si operatiilor de transport manual, trebuie sa fie rezistente, sa fie sprijinite si dedesubt, sa nu fie alunecoase, sa fie prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru evitarea deplasarii lor in timpul lucrului.

     Locurile destinate permanent pentru operatiile de verificare/ reparare, precum si caile de acces la aceste locuri, trebuie sa fie nivelate si amenajate pentru scurgerea apelor.

     Pe timp de noapte, locurile pentru operatiile de reparare vor fi illuminate conform reglementarilor in vigoare.

    Inainte de inceperea operatiilor dintr-un mijloc de transport nemecanizat, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin franare cu mecanismul de franare propriu pe teren orizontal si prin franare cu mecanism propriu de franare si cu saboti de oprire pe teren in panta.

    Se interzice deplasarea vehiculelor in timpul efectuarii operatiilor de reparare.

    De la caz la caz, distanta minima libera dintre doua mijloace de transport nemecanizate alaturate, care se incarca sau descarca in acelasi timp, trebuie stabilita , de catre conducatorul lucrarii, in functie de felul mijlocului de transport, de caracteristicile materialelor manipulate, de conditiile terenului etc., incat sa fie exclusa posibilitatea de accidentare.

    Pe fiecare mijloc de transport nemecanizat utilizat, trebuie sa fie mentionata capacitatea de transport a acestuia.

    Este interzisa utilizarea mijloacelor de transport nemecanizate care prezinta defectiuni.

    Materialele trebuie depozitate astfel incat sa se excluda pericolul de accidentare, incendii si explozii.

    Masinile trebuie depozitate pe rafturi astfel incat sa nu fie posibila caderea acestora.

    Este obligatorie mentionarea la loc vizibil a sarcinii maxime admise de depozitare a materialelor pe rafturi si stelaje.

    La suspendarea materialelor pe rampa, greutatea masinilor nu trebuie sa depaseasca sarcina maxima admisa a planseului si/sau a pardoselii.

    Angajatorul trebuie sa stabileasca locul si modul de stivuire pentru fiecare bucata de material care se depoziteaza.

    Stivuirea trebuie sa se faca fara a deteriora ambalaj.

    Stivele trebuie constituite din materiale cu aceleasi forme si dimensiuni sau din ambalaje de acelasi tip si dimensiuni.

    Masinile vor fi verificate dupa fiecare reparatie, pentru stabilirea oportunitatii folosirii in continuare a acestora in conditii de siguranta.

    Atunci cand incarcarea, descarcarea sau transportul materialelor se efectueaza de doi sau mai multi salariati efortul repartizat pe o persoana trebuie sa fie uniform si nu trebuie sa depaseasca limitele admise.

    Incarcaturile stivuite pe mijloacele de transport nemecanizate trebuie asigurate impotriva deplasarii, rasturnarii sau caderii.

    Incarcatura trebuie sa fie astfel aranjata incat conducatorul mijlocului de transport sa poata supraveghea drumul parcurs.

    La repararea vehiculelor, salariatii trebuie sa fie astfel asezati incat sa nu se loveasca intre ei cu uneltele de lucru sau cu materialele care se manipuleaza.

    Distanta dintre doi lacatusi care lucreaza in acelasi timp trebuie sa fie conform regulamentului.

    Locurile periculoase, precum si locurile unde pot avea loc degajari daunatoare sanatatii muncitorilor, trebuie sa fie semnalizate prin placi indicatoare de securitate.

    Este interzis accesul la locul de lucru al lacatusului mecanic  persoanelor care nu au nicio atributie la aceste operatii.

    Lucratorii care executa lucrarea trebuie sa poarte masti de protectie corespunzatoare.

    In vederea micsorarii producerii prafului la manipularea materialelor trebuie sa se utilizeze roabe, targi, jgheaburi etc.

    In cazul in care pentru incarcarea si descarcarea din mijloacele de transport a materialelor de lungime mare nu exista o instalatie de ridicat corespunzatoare, aceste operatii trebuie sa se execute manual cu ajutorul unor planuri inclinate, dimensionate corespunzator sarcinilor la care sunt supuse.

    Planurile inclinate trebuie sa fie bine fixate la capetele lor inferioare si nu trebuie sa depaseasca nivelul platformelor mijlocului de transport.

    Este interzisa stationarea lucratorilor in dreptul masinilor care se deplaseaza, precum si oprirea materialelor cu membrele inferioare ale corpului, cu ranga sau cu alte unelte sau scule.

    In timpul decuplarii de pe utilajele ajutatoare, salariatii trebuie sa stationeze in lateral.

    Se interzice coborarea in acelasi timp a mai multor obiecte pe planul inclinat; fiecare obiect se va cobori numai daca cel precedent a fost luat de pe planul inclinat si numai la semnalul dat de catre conducatorul formatiei de lucru.

    In cazul in care trebuie transportate pe umeri materiale lungi, toti salariatii implicati, trebuie sa se aseze pe aceeasi parte a piesei.

    Coborarea de pe umeri in vederea depozitarii pieselor lungi nu se va face prin aruncare, ci prin luare pe brat si apoi depunerea pe sol la comanda conducatorului formatiei de lucru. Cei ce transporta piesa trebuie sa mearga in acelasi pas, in cadenta comandata.

    Este interzisa descarcarea materialelor lungi prin cadere sau rostogolire libera.

    In cazul in care nu exista instalatii de ridicat, incarcare-descarcare si deplasare a materialelor grele sau voluminoase, se vor executa de catre o formatie de lucru cu experienta si cu respectarea urmatoarelor masuri:
-        terenul pe care se efectueaza transportul materialelor trebuie sa fie eliberat de toate obiectele straine ce impiedica deplasarea;
-        in cazul in care rezistenta terenului este slaba sau suprafata nu este neteda, deplasarea se va face pe dulapi sau pe grinzi;
-        in cazul deplasarii materialelor grele pe role, lungimea acestora trebuie sa depaseasca latimea piesei, insa nu mai mult de 300 mm;

    Este interzisa indepartarea manuala a rolelor de sub incarcatura. Indepartarea acestora se va face numai dupa ce rolele se vor elibera complet de incarcatura.

    In timpul deplasarii materialelor pe teren orizontal, acestea vor fi impinse numai din partea opusa sensului de deplasare, folosind rangi.

    Atunci cand este necesar ca piesa sa fie trasa din partea dinspre sensul de deplasare, se vor folosi trolii, iar lucratorii nu vor sta in zona periculoasa creata de cablu si vor pastra o distanta suficienta fata de piesa pentru a nu fi surprinsi, in cazul unei deplasari sau caderi accidentale a acesteia.

    La manipularea, depozitarea si transportul materialelor explozive si inflamabile, se vor respecta prevederile din Instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca la transportul, depozitarea si folosirea materialelor explozive.

    La depozitarea, incarcarea si descarcarea produselor petroliere, se vor respecta prevederile Instructiunilor proprii de protectie pentru manipularea, transportul si utilizarea produselor petroliere.

    La depozitarea, incarcarea si descarcarea recipientelor butelie pentru gaze sub presiune se vor respecta prevederile Instructiuni proprii de securitate a muncii pentru:
-        fabricarea, depozitarea, transportul si utilizarea oxigenului si azotului;
-        fabricarea, depozitarea si utilizarea hidrogenului;
-        fabricarea, depozitarea si utilizarea acetilenei.

    Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel construite, incat manevrarea lor sa se faca usor si sa aiba o functionare silentioasa.

    Mijloace de transport nemecanizate trebuie sa aiba inscriptionate sarcina maxima care poate fi transportata.                                                                                   



Sursa: PortalSSM.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]