"O salariata aflata in concediu crestere copil pana in data de 22.10.2022 urmeaza sa nasca in luna a 11.2022. Angajatorul a fost informat de catre salariata in data de 26.09.2022 ca este insarcinata si nu poate sa-si reia activitatea. Se poate prelungii suspendarea CIM in baza unei noi cereri din partea salariatei daca a doua nastere are loc dupa expirarea termenului suspendarii anterioare? Cum se procedeaza in aceasta situatie?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2931
Raspunsul specialistilor:
Daca salariata naste al doilea copil in noiembrie 2022 si a fost in concediu crestere copil pentru primul copil pana la 22 octombrie 2022, in perioada 22 octombrie si data nasterii copilului salariata trebuie sa se fie in concediu de maternitate.
Conform art. 23 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art. 24 alin. (2) din OUG 158/2005).
In consecinta, din cele 126 de zile calendaristice de concediu pentru sarcina si lauzie la care are dreptul salariata are obligatia de a efectua 42 de zile calendaristice de concediu pentru lauzie ceea ce inseamna 84 de zile. In perioada 22 octombrie si data nasterii copilului din noiembrie salariata se va afla in concediu de maternitate.
Perioada concediului de maternitate nu se inregistreaza in Revisal.
Astfel inceteaza suspendarea contractului pentru crestere copil, pentru primul copil, cu prima zi de concediu de maternitate. Salariata trebuie sa prezinte certificat medical.
In Revisal se opereaza toate suspendarile mai putin cele justificate de un certificat medical.
Astfel, se va opera incetarea suspendarii CIM pentru concediu crestere copil incepand cu data de 23 octombrie iar la momentul la care salariata epuizeaza concediul de maternitate (sau la data la care solicita dar nu mai devreme de 42 de zile de la data nasterii celui de-al doilea copil) in baza certificatului de nastere si a cererii salariatei se va suspenda din nou contractul pentru concediu crestere copil pentru ultimul copil nascut.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<