Mai sunt si situatii in care salariata care se afla in timpul concediului de crestere a copilului ramane insarcinata si finalul CCC coincide, mai mult sau mai putin, cu data de intrare in concediul de maternitate.
Spre exemplu, salariata a fost in CCC pana la data de 30.11.2015. Incepand cu 01.12.2015, a intrat in concediu de maternitate pentru cel de-al doilea copil.
Astfel de situatii sunt intalnite in cadrul companiilor de pretutindeni. Angajatorii trebuie sa stie cum se procedeaza in astfel de situatii.
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, perioada in care salariata a beneficiat de concediu pentru ingrijirea copilului si de indemnizatia aferenta acestui concediu constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Conform art. 10 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Atunci cand in perioada din care se constituie baza de calcul, asiguratul a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru aceasta perioada, venitul care se ia in considerare este salariul de baza minim brut in vigoare in perioada respectiva (art. 10 alin. (2) lit. b) din O.U.G nr. 158/2005).
Asadar, indemnizatia de maternitate reprezinta media veniturilor lunare pe ultimele 6 luni.
Asa cum prevede art. 25 din OUG 158/20005, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
Nu uitati faptul ca indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro