Mare atentie, angajatori si responsabili cu dreptul muncii! Atunci cand avem de-a face cu un contract individual de munca cu norma intreaga si/ sau cu fractie de norma, cu timp de munca inegal, suntem obligati sa precizam modul in care se realizeaza repartizarea timpului de munca in contractul individual de munca?
Dupa cum bine stim si asa cum evidentiaza si specialistii PortalCodulMuncii.ro, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Nu neglijam faptul ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Atentie! Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor.
Nu neglijam faptul ca programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor.
Programul de lucru inegal presupune o durata zilnica inegala a timpului de lucru astfel incat orele de munca totalizate in fiecare saptamana sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Exemplu de program de lucru inegal:
Luni - 8 ore;
Marti – 9 ore;
Miercuri – 7 ore;
Joi – 11 ore;
Vineri - 5 ore.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro