CIM cu timp partial. Programul de lucru inegal

29 Martie 2012
29 Martie 2012
Codul munciiCIM tu timp partialprogram de lucru inegal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce masura un angajat cu contract individual de munca cu timp partial de 4 ore poate avea program de lucru inegal? Are acesta posibilitatea ca o zi sa nu se prezinte la locul de munca si in ziua urmatoare sa efectueze 8 ore?

Raspuns:

Potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii , republicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 103 din Codul muncii , republicat, defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Durata muncii salariatului cu fractiune de norma se stabileste in raport cu durata muncii saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil, nu a unei zile, astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.

Prin urmare, Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca, asa incat, teoretic, exista posibilitatea stabilirii unor fractiuni de norme diferentiate pe zile. Asadar, potrivit dispozitiilor Codului muncii nu exista obligativitatea desfasurarii muncii in baza unuI CIM cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, astfel incat apreciem ca nu este inadmisibil.

Desi salariatul angajat cu fractiune de norma poate desfasura activitate zilnic, saptamanal sau lunar, modelul CIM aprobat prin Ordinul MMFPS nr. 1616/2011 nu raspunde intru totul viziunii stabilite de Codul muncii , atunci cand in modelul CIM, la lit. H, pct. 2 prevede mentionarea orelor de lucru pe zi si pe saptamana. De aceea, o solutie pentru situatia in care activitatea nu este desfasurata zilnic este sa se completeze numai orele prestate de salariat pe saptamana, iar la lit. a) sa se precizeze programul de lucru.

Conform art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele durata muncii si repartizarea programului de lucru. In baza acestei dispozitii legale, in CIM cu timp partial se va inscrie in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru.

Este necesara inscrierea in contractul individual de munca cu timp partial a repartizarii programului de lucru avand in vedere ca durata redusa a muncii este diferita de programul normal de lucru al unitatii.

In concluzie, durata si programul de lucru vor constitui elemente obligatorii ale contractului individual de munca cu timp partial, nefiind suficienta precizarea in contractul individual de munca doar a numarului de ore lucrate pe saptamana. Munca in baza unui CIM cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii, republicat.

Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]