Cum pontam salariatul daca ii reducem timpul de munca, in perioada preazivului?

05 Septembrie 2014
05 Septembrie 2014
reducerea timpului de muncapreaviztimp de lucrudrepturile salariatului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Avem de-a face cu o situatia complicata pentru toata lumea. Desfiintam un post si evident vom concedia angajatul in cauza. In momentul de fata, stim ca el va beneficia de reducerea programului de lucru de la 8 ore la 4 ore. Dorim sa stim cum se evidentiaza aceste ore in pontaj. Mai mult, dorim sa stim daca putem sa permitem angajatului sa vina, dintr-un numar efectiv de 10 zile, doar in 5 zile, cumuland orele de munca."

Dupa cum bine stim, Codul muncii prevede ca angajatorilor le revine obligatia de a acorda salariatior toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.

Nu uitam faptul ca in perioada preavizului,  salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

In mod normal, la nivelul unitatilor exista si un contract colectiv de munca aplicabil ce contine aceasta clauza. In aceasta situatie, deja discutam despre o regula pe care obligatoriu va trebui sa o respectati.

Asadar, pe durata preavizului angajatorul poate acorda salariatului dreptul sa lipseasca 4 ore se la programul de lucru pentru gasirea unui nou loc de munca.

Nu neglijam faptul ca angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat. Pontajul trebuie sa reflecte realitatea.

Astfel, pentru situatiile in care angajatorul trebuie sa acorde ore/zile libere platite salariatului in pontaj se vor evidentia aceste libere, putand nota de exemplu cu litera “L” orele/ zilele libere acordate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “L”.

Asadar, in lumina acestor prevederi, intelegem ca reducerea timpului de munca pe durata preavizului la 4 ore/zi, nu trebuie sa afecteze salariul si celelalte drepturi ale salariatului concediat.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]