"Un salariat cu CIM cu 8 ore /zi (luni-vineri) se deplaseaza in delegatie intr-o zi de miercuri. Durata delegatiei este de 12 ore (07-19). In pontaj se trec 8 ore delegatie (8D) sau 12 ore (12D)? Confom art.115 alin. (2) din Codul muncii: (2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Atunci, daca in pontaj se trece 12D a doua zi (joi) salariatul trebuie sa fie liber pentru a respecta art.115 alin. (2)?"
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 3600 captare, tratare si distributie apa
Raspunsul specialistului:
Timpul de lucru se socoteste de la data si ora plecarii si pana la data si ora inapoierii in localitatea in care salariatul isi are locul de munca.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>
In cauza E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.
Pana la publicarea acestei hotarari se considera ca timpul petrecut pe drum la si de la locul unde salariatul era delegat, nu reprezenta timp de lucru. Inclusiv practica instantelor de judecata era in acest sens.
Dupa publicarea acestei hotarari, trebuie sa consideram ca timpul petrecut de salariat la si de la locul delegarii reprezinta timp de lucru.
Acest lucru determina in practica probleme serioase avand in vedere ca timpul de lucru de 12 ore trebuie sa fie urmat de o perioada de repaus de 24 de ore asa cum dispune Codul muncii in art. 115 alin. (2):
Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Aceasta inseamna ca un salariat care munceste 8 ore in delegatie si 4 ore le petrece pe drum la si de la locul unde munceste in delegare, nu mai poate presta activitate ziua urmatoare intrucat trebuie sa beneficieze de repaus zilnic de 24 de ore.
Exista posibilitatea ca salariatului sa i se acorde in cele 12 ore pauza de masa de 1 ora, situatie in care el va putea sa beneficieze de diurna daca durata deplasarii este de 12 ore cel putin incluzand si timpul de masa. In aceasta situatie timpul de lucru va fi de 11 ore, cu conditia reglementarii in regulamentul intern a pauzei de masa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<