Concedierea salariatilor care nu realizeaza norma; salariul minim garantat in plata

17 Aprilie 2006
17 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

      Societatea noastra este destul de mare, avem 660 de salariati si mai multe sectii care necesita angajati cu diferite meserii cum ar fi ceramist, lacatus montator, presator metale la rece etc.

       Problema noastra este ca nu gasim in zona noastra personal calificat in meseriile respective, motiv pentru care suntem nevoiti sa incadram personal necalificat sau cu alta calificare.

       Incercam sa-i instruim in cadrul socitatii, dar cu toate straduintele noastre nu toti reusesc sa insuseasca cunostintele si indeminarea necesara pentru a executa sarcinile de serviciu.

       Din aceasta cauza sunt salariati care nu realizeaza normele sau nu realizeaza produsele la calitatea solicitata . Nu se pune problema ca ei sa fie si indisciplinati. Va rog sa-mi comunicati parerea dvs. daca societatea este obligata sa plateasca acestor salariati care nu realizeaza normele, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata cuvenit pentru timp efectiv lucrat in cazul in care din realizari rezulta salariu mai mic. Totodata va rog sa-mi aratati care sunt posibilitatile de desfacere a contractului de munca al unui asemenea angajat fara desfiintarea postului.

Raspuns:

       Incepem prin a atrage atentia asupra faptului ca, in nici o situatie, indiferent de cât de slabe sunt rezultatele muncii, nu se poate acorda un salariu mai mic decât minimum brut pe tara. Aceasta este valabil chiar si in cazul in care salarizarea se realizeaza in acord global, in functie de rezultatele obtinute.

       De asemenea, necorespunderea profesionala, in dreptul nostru, nu este tratata ca fiind imputabila, si deci nu se sanctioneaza. Nu se va putea aplica niciuna dintre sanctiunile prevazute in Codul muncii la art. 264.

       Pe de alta parte, daca salariatii in cauza au fost instruiti, dar ei totusi nu se ridica la nivelul asteptarilor profesionale ale angajatorului, poate interveni concedierea pentru necorespundere profesionala, potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii. Astfel, se va proceda cu respectarea urmatoarelor etape:

  • efectuarea unei cercetari prealabile a persoanei care nu corespunde profesional. Aceasta presupune discutarea situatiei cu aceasta si consemnarea discutiei purtate intr-un proces-verbal;
     
  • oferirea unor alte locuri de munca vacante, daca exista, corespunzatoare pregatirii ei profesionale. Daca nu exista locuri de munca vacante, se trece la etapa urmatoare;
     
  • comunicarea catre Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca cu privire la faptul ca persoana urmeaza sa fie disponibilizata;
     
  • preavizarea concedierii;
     
  • emiterea deciziei de concediere pentru necorespundere profesionala;
     
  • comunicarea deciziei.

      Trebuie sa aveti grija la termene, deoarece intre constatarea necorespunderii si emiterea deciziei de concediere nu pot trece mai mult de 30 de zile. In concluzie, nu veti putea scadea salariile celor care nu isi realizeaza norma, decât daca salarizarea s-a facut in acord global (deci nu cu titlu de sanctiune); chiar daca le scadeti, nu veti putea cobori sub nivelul salariului minim pe tara; veti putea in schimb trece la concedierea salariatilor in discutie, fara a fi nevoit sa desfiintati postul.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]