Ce poate face un inspector SSM atunci cand vine in control? Ce are voie sa face si, mai ales, ce nu are voie sa faca? Ce atributii ii confera legea? Este foarte important sa stim toate aspectele legale ale unui control SSM pentru a putea urmari atentie controlul si pentru a preveni orice problema ar putea sa apara.
Pentru a lamuri toate dilemele de mai sus am decis sa va oferim cele 8 atributii conferite prin lege inspectorilor de munca, in domeniul SSM.
Va rugam sa le cititi cu atentie si sa folositi aceste informatii atunci cand aveti parte de un control pe linie de securitatea muncii.
Atribuitiile inspectorului SSM
1. Efectueaza sau solicita masuratori si determinari, examineaza probe de produse si de
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
materiale in unitati si in afara acestora, pentru clarificarea unor situatii de pericol.
2. Dispune sistarea activitatii sau scoaterea din functiune a echipamentelor tehnice, in cazul in care constata o stare de pericol iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala, si
sesizeaza, dupa caz, organele de urmarire penala.
3. Acorda angajatorilor, persoane juridice si fizice, autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii in munca.
4. Retrage autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii in munca, daca constata
ca prin modificarea conditiilor care au stat la baza emiterii acesteia nu se respecta prevederile legislatiei in vigoare.
5. Cerceteaza accidentele de munca.
6. Coordoneaza activitatea de instruire si informare a angajatilor in domeniul securitatii, sanatatii si al relatiilor de munca si urmareste activitatea de formare a specialistilor in domeniu.
7. Controleaza aplicarea dispozitiilor legale referitoare la certificarea produselor, masinilor,
utilajelor si a echipamentelor de protectie din punct de vedere al securitatii in munca, la intrarea acestora pe teritoriul national.
8. Controleaza respectarea indeplinirii cerintelor legale referitoare la sanatatea in munca si la inlaturarea riscurilor de imbolnaviri profesionale.
Atentie: nu uitati ca orice obstructionare a atributiilor inspectorului de munca atrage dupa sine penalizari conform Codului Muncii, putandu-se ajunge chiar la incriminarea penala.
In acelasi timp, insa, si dvs aveti drepturi care trebuie respectate de catre inspectori in timpul unui control SSM. Puteti sa cititi detaliat despre controalele SSM si in "Ghid practic de securitate si sanatate in munca".