Avem de-a face cu situatia unei salariate care efectueaza CCC de doi ani. Copilul implineste doi ani la data de 11.03.2014. Sotul salariatei nu efectueaza o luna de CCC.
In aceste conditii, dorim sa stim daca CCC se reduce cu o luna, pana la data de 11.02.2014.
De asemenea, mentionam faptul ca dupa incetarea suspendarii CIM pentru CCC, salariata isi urmeaza sotul in misiune externa. In aceasta situatie, suspendarea CIM al salariatei pentru aceasta cauza se face incepand cu data de 12.02.2014 sau incepand cu data de 12.03.2014?
Mai mult, dorim sa stim daca este obligatoriu ca salariata sa fie in concediu fara plata in perioada 12.02.2014 - 12.03.2014 si apoi sa isi insoteasca sotul in misiune externa.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns lamuritor:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Conform art. 11 din OUG 111/2010
dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Potrivit art. 4 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010
privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din OUG 111/2010, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Conform art. 11 din OUG 111/2010
, celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Cu toate acestea, prevederile art. 11 nu se aplica in cazul persoanei singure si nici in cazul in care celalalt parinte nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Concludem ca in cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, atunci nu se aplica dispozitiile art. 11 si mama poate sa beneficieze de concediu crestere copil pentru toata durata, perioada de concediu nemaifiind diminuata cu o luna.
In acelasi timp, daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si nu solicita acest drept, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna mama copilului nu poate sa beneficieze de dreptul la concediu in locul tatalui.
De asemenea, mentionam ca pentru perioada 12.02.2014 – 11.03.2014 salariata poate opta pentru obtinerea de venituri sau pentru concediu fara plata. La data de 11.03.2014 cand copilul implineste doi ani inceteaza suspendarea CIM a salariatei pentru concediu crestere copil.
Incepand cu data 12.03.2014 contractul de munca al salariatei poate fi suspendat pentru concediu fara plata pe durata cat isi insoteste sotul in misiune in strainatate.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro