Asadar, este demn de mentionat ca nu exista o dispozitie legala care sa oblige angajatorul sa plateasca salariatului drepturile salariale la data incetarii contractului.
In acest context, daca o astfel de obligatie nu a fost asumata prin CIM, CCM sau RI plata drepturilor salariale cuvenite se va efectua la data prevazuta in CIM.
In speta, vom analiza o situatie prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Salariatul si-a dat demisia. A respectat perioada de preaviz conform CIM. Ultima zi de munca a fost pe doua decembrie cand si-a facut si lichidarea. Angajatorul urmeaza sa-i plateasca salariul pe luna noiembrie si pe 1 si 2 decembrie 2016 pentru ca a lucrat. Trebuie sa-i mai plateasca si un numar de zile de concediu de odihna pe care nu le-a efectuat salariatul. Cei de la resurse umane au anuntat salariatul ca drepturile banesti in ce priveste salariul pentru luna noiembrie 2016 vor fi platite pe 12 decembrie 2016 cand se face plata pentru luna noiembrie iar zilele de concediu de odihna si zilele de 1 si 2 decembrie lucrate, vor fi platite pe data de 12 ianuarie 2017 cand se face plata lunii decembrie 2016. Daca salariatul si-a facut lichidarea la zi, angajatorul nu trebuia sa-i plateasaca toate drepturile banesti la zi, fara sa esaloneze plata pe o perioada asa lunga si in doua etape?"
Asa cum am mentionat si mai sus, nu exista o dispozitie legala care sa oblige angajatorul sa plateasca salariatului drepturile salariale la data incetarii contractului, decat in conditiile expuse deja.
![Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau](https://www.rs.ro/dbimg/product/3233-ghidul-angajatu.png)
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
![Portal Codul Muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/1511-portal-codul-mu.jpg)
Portal Codul Muncii
![Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale](https://www.rs.ro/dbimg/product/1563-consilier-ghid-.png)
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform art. 166 din Codul muncii salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in CIM, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Pentru a putea stabili procedura, se vor verifica cele trei documente (CIM, CCM, RI) pentru a stabili care este data platii salariului si daca exista prevederi speciale cu privire la data platii salariului in cazul incetarii CIM.
In concluzie, daca data de plata a salariului este 12 ale lunii pentru luna anterioara si nu exista prevederi speciale pentru plata drepturilor salariale la incetarea contractului individual de munca, situatia expusa mai sus este corecta, iar salariatul va trebuie sa astepte timpul mentionat pana a primi suma de bani datorata.
Sursa: PortalCodulMuncii