Astfel, in cazul incapacitatii temporare de munca, angajatorul nu dispune suspendarea ci poate cel mult sa constate printr-un inscris ca a intervenit o cauza de suspendare a contractului individual de munca.
Codul muncii nu cuprinde dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului individual de munca. In unele cazuri este util ca angajatorul sa emita o decizie prin care, dupa caz, sa dispuna suspendarea sau sa constate existenta unei cauze de suspendare.
In consecinta, o astfel de decizie constituie, de regula, temeiul inscrierilor in registrul de evindenta a salariatilor avand in vedere faptul ca, incepand cu data de 1 august 2011 perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca se inscriu in acest registru.
Insa, cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale sunt exceptate de la obligatia inscrierilor in registrul de evidenta a salariatilor (Revisal), conform prevederilor art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, din considerentele mentionate anterior, apreciem ca angajatorul nu are obligatia sa emita o decizie prin care sa constate suspendarea contractului individual de munca, incapacitatea temporara de munca fiind dovedita cu certificatul medical eliberat de medic.
Dar chiar si asa contractul de munca este suspendat de drept in temeiul legii. Ori daca acesta este suspendat nu poate fi modificat.
Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatira cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
In speta, pe durata cat contractul de munca este suspendat pentru concediu medical nu se acorda salariu ci o indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, pe cale de consecinta nici sporuri, si nici salariul nu poate fi modificat.