Numarul locurilor de munca a crescut in unele domenii. Raport privind trimestrul III

Resurse Umanelocuri de muncaposturi vacanteINStrimestrul al treilea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in trimestrul al III-lea, s-a inregistrat o crestere a numarului locurilor de munca vacante de 2.900 de posturi fata de trimestrul anterior, ajungandu-se la un total de 33.000.  Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea este mai mare cu 6.500 de posturi.

Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,78%, in urcare cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 0,15 puncte fata de acelasi trimestru al anului 2012.

Cele mai semnificative cresteri s-au regasit in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2,2 mii locuri vacante), urmate de ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente) - grupa majora 8 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,8 mii locuri vacante) si functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,4 mii locuri vacante). Singurele scaderi au fost cele pentru ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv muncitori necalificati (-0,06 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante) - grupa majora 9.

Comparativ cu trimestrul similar al anului anterior, cea mai importanta crestere atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante, s-a regasit tot in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate, iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a inregistrat in ceea ce priveste tehnicienii.

In trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,8%), respectiv in administratie publica (2,13%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in invatamant (0,59 puncte, respectiv 2.100 locuri vacante), urmate de administratia publica (0,52 puncte, respectiv 1.300 locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevanta scadere, s-au regasit activitatile de spectacole, culturale si recreative (2,24 puncte, respectiv 1.100 locuri vacante).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai accentuate cresteri au inregistrat activitatile din industria prelucratoare (2.600 locuri vacante), urmate de cele din administratia publica (2.200 locuri vacante), iar sanatatea si asistenta sociala a cunoscut cea mai semnificativa diminuare a indicatorului analizat, de 800 locuri vacante.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanelocuri de muncaposturi vacanteINStrimestrul al treilea

Data aparitiei: 02 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul locurilor de munca a crescut in unele domenii. Raport privind trimestrul III Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]