Numarul locurilor de munca a crescut in unele domenii. Raport privind trimestrul III

02 Decembrie 2013
02 Decembrie 2013
Resurse Umanelocuri de muncaposturi vacanteINStrimestrul al treilea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in trimestrul al III-lea, s-a inregistrat o crestere a numarului locurilor de munca vacante de 2.900 de posturi fata de trimestrul anterior, ajungandu-se la un total de 33.000.  Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea este mai mare cu 6.500 de posturi.

Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,78%, in urcare cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 0,15 puncte fata de acelasi trimestru al anului 2012.

Cele mai semnificative cresteri s-au regasit in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2,2 mii locuri vacante), urmate de ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente) - grupa majora 8 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,8 mii locuri vacante) si functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,4 mii locuri vacante). Singurele scaderi au fost cele pentru ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv muncitori necalificati (-0,06 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante) - grupa majora 9.

Comparativ cu trimestrul similar al anului anterior, cea mai importanta crestere atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante, s-a regasit tot in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate, iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a inregistrat in ceea ce priveste tehnicienii.

In trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,8%), respectiv in administratie publica (2,13%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in invatamant (0,59 puncte, respectiv 2.100 locuri vacante), urmate de administratia publica (0,52 puncte, respectiv 1.300 locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevanta scadere, s-au regasit activitatile de spectacole, culturale si recreative (2,24 puncte, respectiv 1.100 locuri vacante).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai accentuate cresteri au inregistrat activitatile din industria prelucratoare (2.600 locuri vacante), urmate de cele din administratia publica (2.200 locuri vacante), iar sanatatea si asistenta sociala a cunoscut cea mai semnificativa diminuare a indicatorului analizat, de 800 locuri vacante.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]