Un nou studiu arata ca o mare parte dintre companiile romanesti (75%) au ajustat sau vor ajusta salariile in raport cu inflatia sau cu un procent situat intre inflatie si cresterea planificata initial.
De asemenea, 41% dintre companii au revizuit in sus bugetul de cresteri salariale, insa insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzata de inflatie, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflatiei pentru toti angajatii, iar 9% au ajustat cu inflatia doar pentru anumite categorii de angajati, conform rezultatelor Barometrului de HR, realizat de PwC Romania, citat de Agerpres.
Rata medie a inflatiei la care se raporteaza companiile respondente atunci cand ajusteaza bugetul este, in medie, de 8,2%, desi datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca aceasta rata a ajuns, in luna mai, la 14,5%, fiind cea mai ridicata din ultimii 19 ani in Romania. Cea mai recenta prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru finalul acestui an este de 12,5%.
Cele mai mari cresteri ale bugetului salarial total in 2022 vs 2021 s-au inregistrat in sectorul de bunuri de larg consum/distributie (+13,6%), in servicii financiare (banci, leasing, IFN - 12,8%), si in sectorul de energie (+10,3%). La polul opus, cu cele mai mici majorari de bugete, se afla domeniul asigurarilor (+5,6%) si farma (+6,4%).
In ceea ce priveste fluctuatia de personal, majoritatea companiilor nu raporteaza schimbari semnificative in prima jumatate a anului, iar 36% planuiesc noi angajari in trimestrul al treilea.
Aproximativ 50% dintre companii intentioneaza sa aplice un model de lucru hibrid, in functie de anumite reguli impuse ...citeste continuarea pe
portal-resurseumane.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<