Pensia medie lunara a ajuns la 2.117 lei, in trimestrul al treilea din 2023

Pensia medie lunarapensie de asigurari sociale
Pensia medie lunara a ajuns la 2.117 lei, in trimestrul al treilea din 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca pensia medie lunara a ajuns la 2.117 lei, in trimestrul al treilea al anului 2023, in crestere cu 0,4% fata de trimestrul precedent. Aceste informatii au fost puse la dispozitie de catre Institutul National de Statistica (INS).
 
Concret, pensia medie lunara a fost determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc. - platite de casele de pensii, precizeaza INS.
 
In trimestrul 3 din acest an, numarul mediu de pensionari a fost de 4,979 milioane de persoane, in crestere cu 1.000 de persoane fata de trimestrul 2, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,601 milioane de persoane, un plus de 3.000 de persoane.
 

Pensia medie lunara de asigurari sociale de stat a fost de 2.007 lei

 
Pensia medie lunara de asigurari sociale de stat a fost de 2.007 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost 50,4% (acelasi ca si in trimestrul precedent); indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 99,0%.
 
Comparativ cu trimestrul 3 din 2022, numarul mediu de pensionari a scazut cu 17.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 2.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent cu 14,1% si, respectiv, cu 13%.
 
Numarul mediu de pensionari a fost, in trimestrul 3 din 2023, comparativ cu trimestrul 2 din 2023 in crestere cu 1.000 de persoane, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in crestere cu 3.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut fata de trimestrul precedent, cu 0,4% si respectiv cu 0,1%.
 

 Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,4% 

 
De asemene, in trimestrul 3 din 2023, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,4% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurari sociale, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent, reprezentand 80%, urmat de pensionari cu pensiile de urmas, cu o pondere de 9,8%, si de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%. In categoria pensionarilor de asigurari sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate partial, cu o pondere de 2% si pensionarii cu pensii anticipate, a caror pondere a fost de numai 0,1%.
 
Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10, la nivel national, dar a prezentat variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in Bucuresti si judetul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui, respectiv 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman...mai multe pe INS >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Pensia medie lunarapensie de asigurari sociale

Data aparitiei: 19 Decembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensia medie lunara a ajuns la 2.117 lei, in trimestrul al treilea din 2023 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]