In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a avut o tendinta similara cu forma ajustata (3,69%, respectiv 17,85%).
Vestile bune nu se opresc aici, in contextul in care, comparativ cu trimestrul al doilea, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.
Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in activitatea de invatamant (24,52%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita vacantei scolare, urmata de administratie publica (9,79%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale in vigoare si activitatile de spectacole, culturale si recreative (6,49%).
Cea mai semnificativa scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut loc in intermedieri financiare si asigurari (-4,64%).
Cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 2,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,96%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,70%, respectiv 3,65%.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Comparativ cu acelasi trimestru din 2016, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice.
Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in activitati de spectacole, culturale si recreative (38,76%), sanatate si asistenta sociala (32,48%), invatamant (30,91%) si administratie publica (29,57%). Aceste cresteri au fost influentate, in principal, de aplicarea prevederilor legale in domeniu.
Cresterile cele mai mici s-au inregistrat in industria extractiva si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,92% fiecare).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 16,57%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 17,89%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (16,60%, respectiv 17,71%).
Sursa: INS