In trimestrul al treilea, Romania a inregistrat cea de-a doua mare crestere din UE a costurilor orare cu forta de munca comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Eurostat. Dintre statele care au raportat date, Estonia (7,6%) a consemnat cea mai mare crestere la nivelul intregii economii, urmata de Romania (7,2%), in timp ce Olanda si Cipru (fiecare cu 0,5%) au avut cel mai redus avans. Costurile au scazut in Slovenia (-0,8%).
La capitolul costurilor pentru forta de munca din sectorul non-business al economiei, format din administratia publica, institutii de aparare, servicii de protectie sociala, educatie, sanatate, arta si altele, in Romania s-a constatat cel mai mare avans de 9,6%. Sectorul non-business are o pondere de circa 30% in costurile orare cu forta de munca la nivelul intrgii economii.
Pe locul secund se afla Estonia, cu o crestere de 7,5%, iar in Slovenia s-a inregistrat cea mai mare scadere, de 3,2%. Pe ansamblul UE, avansul a fost de 0,9%, iar in zona euro de 1%.
In sectorul business, Estonia (7,7%) si Bulgaria (7,1%) au avut cele mai mari cresteri, iar Slovenia (0,3%), cea mai redusa, in timp ce in Romania s-a inregistrat o crestere de 6,5%. Costurile cu forta de munca au inregistrat majorari in UE si zona euro pe acest segment, de 2,4% in ambele cazuri.
Costurile totale cu forta de munca acopera costurile salariale si nesalariale, fara subventii, cheltuieile pentru instruire profesionala, recrutare, haine de serviciu si altele.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Sursa: costelgilca.ro