Analizam mai jos cazul unui angajator cu personalitate juridica, aflat in lichidare judiciara, in faza finala de dizolvare. Angajatorul are insa contracte de munca suspendate pentru salariati aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani conform art.51 al.1 lit.a din Codul muncii, republicat.
Vom stabili cum va proceda angajatorul cu acesti salariati si daca se poate inceta suspendarea cu decizie de incetare a suspendarii si intocmi decizie de concediere din vina angajatorului la data cand va inceta existenta societatii, a angajatorului, conform legii de catre lichidatorul judiciar.
In caz contrarm, vom stabili cine va opera in ReviSal incetarea suspendarii si decizia de concediere la data finalizarii concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani Conform HG nr.5002011, in conditiile in care nu poate opera ReviSal-ul decat un salariat numit prin decizie de reprezentantul legal al angajatorului, iar la revenirea salariatului angajatorul nu mai exista din punct de vedere legal, implicit nu mai are salariati.
Conform art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Asadar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
Dizolvarea persoanei juridice inseamna incetarea acesteia. Cu alte cuvinte, contractele individuale de munca existente inceteaza de drept la data incetarii persoanei juridice.
Totodata, art. 49 alin. (5) din acelasi act normativ, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Alin. (6) al aceluiasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
In concluzie, in speta, contractele individuale de munca suspendate ale salariatilor care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, vor inceta de drept de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, deoarece cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Asadar, apreciez ca incetarea contractelor individuale de munca ale acestor salariati ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate nu va fi efectul concedierii, ci in speta va interveni incetarea de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro