Una dintre modificarile importante aduse programului informatic este cea privind actualizarea nomenclatorului privind temeiurile de incetare si suspendare ale contractelor individuale de munca.
Diferit de vechea versiune, versiunea actualizata a aplicatiei informatice ReviSal adauga la temeiurile de suspendare ale contractului individual de munca art. 52 alin. (3), temei de suspendare prevazut alaturi de art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , republicat.
Art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Legea face referire in mod expres la reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, nu la reducerea duratei de munca saptamanale.
Asadar, angajatorul are dreptul in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare sa elimine o zi de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor. Aceasta zi reprezinta o zi libera neplatita intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
De altfel legiuitorul a prevazut aceasta masura temporara de reducere a saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile in Capitolul IV din Titlul II din Codul muncii , republicat, referitor la suspendarea contractului individual de munca si nu in Capitolul III ce reglementeaza modificarea contractului individual de munca.
Fata de aceste considerente apreciez ca zilele reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea in registrul de evidenta a salariatilor ca zile suspendate, asa incat masura reducerii temporare a activitatii prin reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile nu se poate aplica decat astfel cum prevede Codul muncii , respectiv cu eliminarea unei zile lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor si nu prin reducerea programului la cate 6 ore de lucru in fiecare dintre cele 5 zile de lucru ale saptamanii.