Locul IDEAL pentru Departamentul de Resurse umane: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns: Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Asadar, incetarea contractului individual de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Concedierea perfect legala
Legis Plus Legislatia Muncii
Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
Salariatele gravide au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
In concluzie, este interzis angajatorului sa concedieze salariata gravida daca aceasta a informat angajatorul despre starea de graviditate.
Salariatele gravide, ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
Actiunea in justitie a salariatei gravide este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.
In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Salariata gravida poate fi concediata numai pentru motice ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului in conditiile legii.