Eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii ar putea crea o criza fara precedent

facilitati fiscale constructii eliminareeliminare facilitati constructiiangajati constructii facilitati fiscale
Eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii ar putea crea o criza fara precedent
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii ar putea crea o criza majora in domeniul mentionat, sunt de parere patronatele din constructii.
 
Astfel, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) declara, intr-o scrisoare publica adresata autoritatilor ca o astfel de masura ar putea avea efecte nefaste, afectand considerabil industria. Conform FPSC, daca aceste facilitati vor fi eliminate vor exista efecte in lant, adica salariile vor scadea, munca la negru ar putea reveni, iar multi dintre muncitori vor alege sa plece peste hotare, unde sunt mai bine remunerati pentru aceeasi munca.
 
Concret, patronatele sunt de parere ca:
 
"Intrucat facilitatile fiscale sunt aplicate la angajat, acesta va fi primul grav afectat, apoi sectorul constructiilor si intregul sistem economic. Vom constata in primul rand scaderea salariilor angajatilor. Firmele de constructii afectate in plus anul acesta si de explozia preturilor la materialele de constructii nu-si vor putea asuma mentinerea salariilor nete ale angajatilor in noile conditii".
 
Recent, in presa au aparut informatii legate de faptul ca aceste facilitati oferite celor din domeniul constructiilor ar putea disparea din anul 2022. Desigur ca nicio declaratie clara nu a fost inca facuta de autoritati, asa ca nu se stie exact ce plan are Guvernul cu privire la aceasta categorie de angajati.
 
Conform Agerpres, FPSC a mai tinut sa precizeze:
 
"Plusul de peste 100.000 angajati in constructii inregistrat in ultimii 3 ani se va reorienta spre acele tari din Europa de vest care ii asteapta cu santiere deschise si cu salarii mult mai ofertante decat in Romania. Atragem atentia ca acestia vor lua cu ei si o productie de circa 80.000 euro/om/an cu care vor construi acolo PNRR-uri si PIB-uri. La 100.000 muncitori plecati (foarte posibil a se intampla), in Romania vom avea un minus de 8.000.000.000 euro/an productie, adica jumatate din PNRR-ul din Romania. Din evaluarile noastre, din cei 29,3 miliarde de euro alocati PNRR, circa 16-17 miliarde de euro sunt dedicati investitiilor. In plus, va fi necesara forta de munca si pentru alte proiecte cu finantare europeana sau nationala (ex. programul Anghel Saligny) precum si lucrari private".
 
Patronatele reamintesc si faptul ca sectorul a fost declarat in 2018 ca fiind "prioritar pentru economia romaneasca pentru urmatorii 10 ani, cand criza fortei de munca in domeniu, dar si munca la negru atinsesera cote alarmante". Tocmai de aceea Guvernul venise cu o serie de facilitati fiscale menite sa mentina forta de munca in tara si sa reduca fenomenul muncii nedeclarate.
 
Totusi, conform Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR) aprobat de Consiliul European se poate observa ca aceste masuri sunt considerate discriminatorii, fiind niste "lacune ale sistemului fiscal", asa ca se doreste ca acestea sa fie eliminate.
 
Va reamintim ca cea mai importanta facilitate este legata de salariile platite in constructii: angajatii au o reducere a contributiei de asigurari sociale de la 25% la 21,75% si exceptarea de la plata contributiei la asigurarilor sociale de sanatate (10%) si de la plata impozitului pe venit care este in cota de 10%.
 
Doar in octombrie 2021 in Romania existau in jur de 430.000 de angajati in constructii, spre deosebire de 317.732 angajati in 2018, potrivit informatiilor oferite de Institutul National de Statistica.
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati fiscale constructii eliminareeliminare facilitati constructiiangajati constructii facilitati fiscale

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Eliminarea facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii ar putea crea o criza fara precedent Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]