Asa cum a declarat recent presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, a fost finalizata transpunerea Directivei Europene 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere.
Prin acest document se asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene. Termenul-limita era 25 octombrie, dar principalele prevederi erau deja aplicate la acceasta data.
"In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate in Romania, conform Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/17.07.2009, art.8. in baza acestui Ordin, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde sunt luati in evidenta ca persoane asigurate, beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat", citeaza Mediafax.
Totodata, conform regulamentelor europene de securitate sociala, asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate aflati pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE si Elvetia beneficiaza, in prezent, de trei tipuri de asistenta medicala.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concedierea perfect legala
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Primul tip este asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE si Elvetia, prin intermediul Cardului European de Sanatate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de inlocuire a cardului european (CIP), al doilea este asistenta medicala planificata, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112) si cel de-al treilea se refera la asistenta medicala pentru asiguratii care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care inlocuieste formularele E106, E 109, E 120, E 121).
"Proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006, necesar pentru transpunerea Directivei Europene 2011/24, a fost elaborat si publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii si se afla in procedura de adoptare", se mai precizeaza in comunicat.
Sursa: costelgilca.ro