Inspectia Muncii a identificat peste 1.500 de persoane care desfasurau munca nedeclarata in luna septembrie si a aplicat amenzi, in valoare de peste 10 milioane de lei. Amenzile au venit ca urmare a nerespectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
In comunicatul Inspectiei Muncii, citat de
Agerpres, se poate constata ca:
"Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 2 - 29.09.2022, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 10.178.300 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost aplicate 4.287 avertismente si au fost dispuse 10.180 masuri de remediere a neconformitatilor constatate. In luna septembrie, au fost identificate 1.551 persoane desfasurand munca nedeclarata. Dintre acestea, 1.379 nu aveau intocmit contract individual de munca, 117 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 5 persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 50 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time".
Inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu a declarat ca in luna septembrie s-a inregistrat cel mai mare numar de persoane depistate prestand activitate fara forme legale de angajare. De asemenea, incidenta muncii nedeclarate se extinde in tot mai multe sectoare de activitate:
"Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare numar de persoane depistate prestand activitate fara forme legale de angajare. Inspectorii de munca le-au aplicat angajatorilor amenzi in cuantumul maxim prevazut de lege, insa impactul social negativ al muncii nedeclarate si subdeclarate ne afecteaza pe toti. Avand in vedere contextul actual in care incidenta muncii nedeclarate tinde sa capete noi forme de manifestare si sa se extinda in tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate institutiile cu responsabilitati pe piata muncii si cu partenerii sociali, in vederea schimbului de informatii pentru identificarea si combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate. Munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecintelor sociale si economice grave pe care le produce, cu efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atat pentru individ, cat si pentru societate, precum si pentru bugetul de stat, existand o relatie interdependenta intre plata contributiilor sociale si a impozitelor si accesul la drepturile de asigurari sociale si alte masuri de protectie sociala, de aceea, indiferent de statutul fiecaruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu incurajati munca nedeclarata sau subdeclarata!", a precizat Dantes Nicolae Bratu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<