De asemenea, in temeiul prevederilor art. 38 alin. (2) din OUG 158/2005 , cu modificarile si completarile ulterioare, sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a acestei ordonante de urgenta. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate.
Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 , aprobate prin Ordinul 60/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare stipuleaza la art. 76 faptul ca sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor OUG 158/2005 , se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.
Totodata, sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.
Ordinul 60/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza la art. 77 alin. (2) faptul ca pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate solicitarea scrisa conform modelului prevazut in anexa nr. 12, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevazut in anexa nr.18, precum si, dupa caz, dovada achitarii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea.
Cererea va fi analizata de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurari de sanatate, care va intocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupa caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul imputernicit sa exercite viza CFP. Referatul semnat de directorul executiv al Directiei management si economica, va fi supus aprobarii presedintelui - director general, conform modelului prevazut in anexa nr. 13.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Pe baza referatului aprobat se intocmesc: ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata prevazut in anexa nr. 14 sau, dupa caz, comunicarea de respingere a platii prevazuta in anexa nr. 15.
In termen de 30 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurari de sanatate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a platii.
In concluzie, conform prevederilor art. 77 alin. (5) din Ordinul 60/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare casa de asigurari de sanatate are la dispozitie un termen de 30 de zile de la depunerea cererii de restituire in care sa efectueze plata sumelor aprobate sau, dupa caz sa comunice respingerea platii.
In situatia in care, casa de asigurari de sanatate nu respecta termenul de 30 de zile mentionat, apreciem ca puteti notifica aceasta intarziere forului superior, respectiv Casei nationale de asigurari de sanatate in vederea remedierii situatiei in cauza.
In toate demersurile dvs cu privire la recuperarea acestor sume apeciem ca trebuie sa tineti cont de faptul ca dreptul la actiune pentru solicitarea acestora se supune termenului general de prescriptie de 3 ani.