Prima de Craciun. Cum includem prima in contractul de munca?

22 Octombrie 2013
22 Octombrie 2013
Contract de muncaprime de sarbatoriCraciunprimadrepturi salarialecontractul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Acordarea unor prime de catre angajator tine, de cele mai multe ori, de o decizie interna a companiei. Tocmai de aceea, situatiile care se refera la includerea unor astfel de bonusuri sau prime in contractul individual de munca se organizeaza in functie de conditii diferite.

In cazul unei societati cu pana la zece angajati, vom stabili daca primele de Craciun se pot specifica doar in Regulamentul intern. De asemenea, se mentioneaza ca societatea nu poate mentiona aceste prime anual, ci in functie de posibilitatile financiare.

Se va stabili, astfel, daca aceste prime vor trebui mentionate si in contractul individual de munca al salariatilor.

Va informam ca, in aceasta privinta, Codul muncii prevede la art. 17 alin. (3) lit. k) coroborat cu alin. (4) faptul ca unul dintre elementele contractului individual de munca este salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul. Or, primele acordate salariatilor reprezinta un element constitutiv al veniturilor salariale.

Totodata, conform art. 162 alin. (2) din Codul muncii, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.

Asadar, in baza prevederilor legale mentionate apreciem ca primele de sarbatori se mentioneaza in contractul individual de munca si nu in regulamentul intern aceste din urma reprezentand un act intern al angajatorului.

In practica, insa, vom intalni si prevederea primelor de sarbatori in regulamentul intern.
Situatia expusa poate fi rezolvata prin mentionarea in contractul individual de munca a urmatoarei clauze:

Salariatul beneficiaza de prima de Craciun in functie de posibilitatile financiare ale societatii sau Salariatul beneficiaza de prima de Craciun daca situatia financiara a societatii permite acordarea acesteia. O astfel de clauza este pe deplin valabila intrucat angajatorul isi poate rezerva dreptul de a acorda anumite prime daca situatia financiara permite.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro




 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]