Majorare controversata a pensiilor speciale, in contextul in care cresterea acestora cu aproximativ 20% a dus la multe nemultumiri in randul pensionarilor.
Conform unui comunicat de presa dat publicitatii de catre trei organizatii ale pensionarilor, citat de Agerpres, majorarea pensiilor speciale cu 20%, avand in vedere ca pensiile celorlalti au fost majorate cu doar 10%, este imorala. De asemenea, creeaza un sentiment de umilire a pensionarilor care primesc pensii bazate pe contributivitate.
Potrivit comunicatului de presa:
"Federatiile nationale reprezentative ale organizatiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o considera imorala, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, in conditiile in care pensiile de asigurari sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenta de crestere dintre cele doua procentaje - 20% fata de 10% creeaza un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate".
Este demn de mentionat ca acest comunicat a fost conceput de catre Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania, Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania si Federatia Nationala "Unirea" a Pensionarilor din Romania.
Acestea ii cer prim-ministrului sa indrepte situatia survenita si sa explice public de ce a fost creata discriminarea intre cele doua categorii de beneficiari de pensii.
Toate aceste nemultumiri au aparut pe fondul deciziei de a creste salariile magistratilor, dupa ce a fost majorata de la 465 la 605 lei valoarea Sectoriala de Referinta (VSR) pentru magistrati.
In mod evident, vor creste si pensiile speciale, avand in vedere ca acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate in plata. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a semnat deja un ordin in acest sens.
Ministrul sustine ca astfel Romania va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrati pentru recuperarea unor drepturi salariale. Totusi, in momentul de fata salariul mediu net in sistemul judiciar este de aproximativ 8.765 de lei, cu mult peste media salariilor din Romania, observa
Hotnews.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<