In Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 exista prevederea in baza careia se acorda sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite.
In prezent, aceasta prevedere nu se regaseste in Codul muncii, insa unii angajatori au pastrat aceasta prevedere in Contractul colectiv la nivel de unitate. Vom stabili astfel in ce masura se mai poate acorda acest spor, avand in vedere ca in Codul muncii este prevazuta varianta de cumul de functii.
Daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator.
In conformitate cu art. 35 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Asadar, fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si primirea unui salariu pentru exercitarea atributiilor functiei respective.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii, salariatul poate incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator. Astfel, salariatul va beneficia de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile cumulate.
Sursa: PortalCodulmuncii.ro