legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Telemunca. Noile reglementari valabile in 2020 si obligatii telesalariat

telemuncatelesalariatlocul de muncacontractul colectiv de munca
Conditiile privind telemunca au fost recent incluse in Contractul colectiv de munca unic la nivel de grupuri de unitati pentru sistemul caselor de ajutor reciproc ale salariatilor, inregistrat la M.M.P.S. - D.D.S. sub nr. 1240 din data de 19.11.2019 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea V, nr. 1 din 29.01.2020. Documentul integral poate fi consultat aici.
 
Astfel, telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
 
Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
 
Salariatul care desfasoara activitatea de telemunca este denumit telesalariat.
 
Refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
 
Activitatea de telemunca se va desfasura potrivit legii, Contractului Colectiv de Munca la nivel de unitate sau regulamentului intern, dupa caz.
 
In vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii vor respecta programul de lucru stabilit la nivelul unitatii, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau Contractului Colectiv de Munca aplicabil, in conditiile legii.
 
Angajatorul are dreptul sa verifice activitatea la locul de munca al telesalariatului, numai in timpul programului de lucru stabilit de catre parti.
 
Orice vizita sau sarcina transmisa de catre angajator dupa programul de lucru, cu termen de executare in aceeasi zi, este considerata timp suplimentar de munca si va fi tratata potrivit legii.
 
Conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca se stabilesc la nivelul fiecarei unitati.
 
Cel putin o data pe luna, angajatorul va asigura telesalariatului posibilitatea de a se intalni cu colegii si cu sefii ierarhici, in timpul programului de lucru al unitatii.
 
Angajatorul are dreptul de a rechema telesalariatul pentru a desfasura activitatea la sediul unitatii ori de cate ori situatia o impune, potrivit regulilor pe care fiecare angajator le stabileste.
 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemuncatelesalariatlocul de muncacontractul colectiv de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 03 Februarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Telemunca. Noile reglementari valabile in 2020 si obligatii telesalariat Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CIM cu timp partial. Concediu medical. Modalitate de calculIntrebare: Avem un CIM cu timp partial - 2h/saptamana (doar miercuri), si aduce 3 CM pentru luna octombrie. 1) 08.10.2020- 16.10.2020. (initial) cod 13 2) 17.10.2020-22.10.2020; (initial) cod 06 3) 23.10.2020-31.10.2020 (continare) 01 Care este modalitatea de calcul pentru indemnizatia medicala.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Consecinte nerespectare program de lucruIntrebare: Salariatul nu respecta ora de incepere a programului de lucru. Intarzierile la program variaza intre 1-3 ore zilnic. In speta, acesta este angajat cu norma intreaga (7 ore zi/35 saptamana), iar ora de incepere prevazuta in contract este 13.00. Insa, la finalul lunii, cand se efectueaza calculul orelor lucrate, se constata ca acesta si-a indeplinit norma de lucru, in conformitate cu numarul orelor lucratoare din luna. In aceste conditii, va rog sa opinati daca angajatorul il poate renumera doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]