In ce conditii poate fi concediat un salariat cu sanctiuni disciplinare multiple

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
08 Aprilie 2016
08 Aprilie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
sanctiuni disciplinaredesfacerea contractului de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca angajator, aveti dreptul de a stabili reguli de disciplina a muncii in cadrul societatii, pe care angajatii sunt obligati se le respecte.

Aceste reguli pot fi stabilite atat in contractul individual de munca, contractul colectiv de munca, cat si in regulamentul intern sau alte proceduri interne, atat timp cat se respecta prevederile legale in acest sens.

Abaterile regulate de la regulile de disciplina a muncii constituie una din situatiile in care angajatorul poate dispune desfacerea contractului de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi desfacut din initiativa angajatorului  pentru motive care tin de persoana salariatului, si in cazul in care acesta a savarsit abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Acest lucru presupune faptul ca au fost aplicate deja sanctiunile stabilite de lege ca masuri initiale in cazul abaterilor disciplinare. Altfel spus, concedierea pe motive disciplinare nu poate fi hotarata decat dupa parcurgerea etapelor anterioare prevazute de lege.

Va reamintim care sunt, potrivit Codului Muncii, sanctiunile disciplinare:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, pentru durata de maxim 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.


Spre exemplu, in situatia in care unui salariat i s-au acordat deja 3 decizii de sanctiune pentru abateri disciplinare, contractul de munca ar putea fi desfacut, insa tot ca sanctiune disciplinara, prevazuta la art. 248 lit. e) din Codul muncii.
Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca in cazul in care concedierea intervine pentru acest motiv, angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247 – 252, respectiv numai cu respectarea procedurii cercetarii disciplinare.

In acest sens, Codul muncii stipuleaza expres in cuprinsul art. 63 alin. (1) faptul ca desfacerea contractului de munca pentru savarsirea unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.

Angajatorul este cel care numeste comisia pentru cercetare disciplinara. Din aceasta va face parta si un reprezentant al organizatiei sindicale de care apartine salariatul vizat, in calitate de observator.
De asemenea, angajatorul nu se poate opune in cazul in care salariatul solicita asistenta unui avocat in cadrul cercetarii.

Atentie! Sanctionarea poate fi dispusa fara efectuarea cercetarii disciplinare, in cazul in care salariatul nu se prezinta in momentul convocarii, fara motive obiective.
Motivele obiective pot fi concediul medical sau evenimentele majore din familie.

Pe cale de consecinta, comisia de disciplina sesizata in conditiile legii, poate propune, in urma realizarii cercetarii discplinare, desfacerea contractului de munca pentru abateri regulate de la regulile de disciplina muncii.

In continuare, pe baza acesteia angajatorul va emitedecizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept.
De asemenea, trebuie sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si instanta judecatoreasca la care se contesta.

Sursa: Portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]