Pensia de invaliditate grad II - CONDITII si trecerea la pensia pentru limita de varsta

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Aprilie 2023
20 Aprilie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Pensia de invaliditate grad IIpensie invaliditate
Pensia de invaliditate grad II - CONDITII si trecerea la pensia pentru limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa imi spuneti daca odata cu trecerea dintr-un grad de handicap (din grad III in grad II) recalcularea pensiei este definitiva sau se corecteaza la implinea varstei standard de pensionare? Trecerea din grad III in grad II are loc la varsta de 50 ani. Avand in vedere ca persoana nu mai poate avea contract de munca pe jumatate de norma cum a avut pana acum, ce variante de obtinere de venituri ar mai avea?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Pensia de invaliditate se acorda in conformitate cu prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Conditiile in care se poate obtine pensia de invaliditate sunt prevazute la art. 68 – 72 din Legea 263/2010.
 
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
 
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
 
Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
 
Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale.
 
Din aceste prevederii legale rezulta ca in cazul o persoana se regaseste in categoria invaliditate de gradul II, medicii specialisti de medicina muncii au stabilita ca persoana nu mai are deloc capacitate de munca – pierdere totala a capacitatii de munca si, in aceste conditii persoana nu mai poate presta munca. Pierderea capacitatii de munca si a veniturilor ce pot fi obtinute prin munca este compensata de acordarea prestatiei de asigurari sociale denumita pensie de invaliditate.
 
In opinia noastra o persoana care detine un certificat medical prin care se stabileste pierderea totala a capacitatii de munca, nu mai poate desfasura activitati profesionale generatoare de venituri din munca.
 
Referitor la recalcularea pensiei de invaliditate, la art. 82 din Legea 263/2010 se prevede ca la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta si se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos. Astfel, persoanei i se calculeaza cuantumul pensiei pentru limita de varsta, se compara cu pensia de invaliditate si se acorda cuantumul cel mai mare.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]