Indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare. Incetarea CIM

Codul munciideciziemodel decizieincetare de drept
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

Angajatorul primeste in data de 07.10.11 o adresa de la Casa de pensii conform careia un angajat este pensionat la limita de varsta pe baza unei decizii din 05.10.11, data acordarii drepturilor fiind 31.08.11. In ce masura poate acesta sa ii faca desfacere pe baza adresei si ce act va trebui intocmit pentru incetarea contractului de munca? In cazul in care persoana doreste sa lucreze in continuare, va trebui facuta si o cerere, odata cu examenul medical?

Raspuns:

Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
-    la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
-    la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare. In baza art. 56 alin. (2) din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare aveati obligatia sa intocmiti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca. Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei  prin constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat, decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.

Indeplinirea conditiei de varsta standard se verifica prin cercetarea anexei  nr. 5 la Legea  263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice - VARSTE STANDARD de pensionare, stagii complete si stagii minime de cotizare.

De exemplu, o persoana de sex feminin nascuta la data de 16 noiembrie 1952 indeplineste conditia varstei standard de pensionare la data de 16 februarie 2012. Daca salariatul indeplineste si conditia stagiului minim de cotizare, CIM inceteaza la data de 16 februarie 2012.  In termen de 5 zile lucratoare de la data de 16 februarie 2012,  angajatorul va emite decizia prin care constata ca incetarea CIM s-a produs la data de 16 februarie 2012.

Dupa incetarea contractului individual de munca, angajatorul poate incheia cu fostul salariat un contract individual de munca pe durata nedeterminata. De asemenea, dupa emiterea deciziei de pensionare cand salariatul dobandeste calitatea de pensionar, se poate incheia si un contract individual de munca pe durata determinata in baza art. 83 lit. g) din Codul muncii.

Intrucat CIM existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a  celor doua conditii, activitatea nu poate continua in baza acestui CIM, ci se incheie un nou CIM, fapt pentru care, salariatul nu va formula cerere de continuare a activitatii. La incheierea noului contract individual de munca, angajatorul are obligatia sa asigure efectuarea controlului medical la angajare in munca, conform prevederilor HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii a lucratorilor.



DECIZIE
Nr. _________/______________



S.C. ............................ S.R.L. cu sediul in .................., str. ............... nr. ............, bl. .........., ap. ........, sector ............, nr. de ordine in Reg. Com. J......./........./..........., CUI ................, atribut fiscal R, reprezentata prin  .............................. in calitate de ................., avand in vedere........... ( se precizeaza situatia de fapt din care rezulta indeplinirea cumulativa a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare), in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii constata incetarea de drept, incepand cu data de ............., a contractului individual de munca nr. ..................... incheiat cu salariata .........................., avand functia de ........................
Prezenta decizie va fi comunicata salariatei in termen de 5 zile lucratoare.

Data emiterii:
Semnatura si stampila


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciideciziemodel decizieincetare de drept

Data aparitiei: 27 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indeplinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare. Incetarea CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]