Va informam ca Guvernul a aprobat, in data de 21 martie, modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, in sensul simplificarii procedurii, informeaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale printr-un comunicat postat pe pagina proprie de Facebook.
Noua reglementare nu mai presupune trecerea stagiarului printr-o comisie de evaluare si nici un raport de stagiu intocmit de stagiar, asa cum fusese pana in prezent. Astfel, atributiile comisiei de evaluare sunt preluate de catre mentor, care va intocmi referatul de evaluare, si de seful de compartiment, care are rolul final de decizie in procesul de evaluare.
"Interesul nostru este sa venim in intampinarea nevoilor pe care tinerii le au dupa absolvire, astfel incat ei sa poata incepe cat mai curand o activitate profesionala, iar angajatorii sa beneficieze de cei 2.250 de lei lunar pentru angajarea tinerilor absolventi fara experienta", a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
In Codul Muncii este prevazut ca pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu cu exceptia acelor profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale (Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, art. 31, alin.5).
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, asigura un stimulent lunar de 2.250 de lei pentru angajatorii care incadreaza absolventi fara experienta in perioada in care este efectuat acest stagiu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Muncitor necalificatIntrebare: Se poate angaja un muncitor necalificat (in cazul meu fabricarea de usi si ferestre din metal) care nu are nicio diploma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
REGES. Introducerea elementelor noiIntrebare: Dupa migrarea in Reges-online trebuie actualizate datele contractele individuale de munca active. Cum se face actualizarea acetor date cu corectie contract sau modificare contract ? Daca se foloseste modificare contract (desi nu se modifica nimic in contractul de munca) trebuie facute acte aditionale sau se fac modificarile in baza HG 295 fara a avea nici un act aditional? In cazul acesta data la care se produc efecte este data cand se fac aceste modificari sau data la care a intrat in vigoare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<