Asa se face ca in 2013, somajul in randurile tinerilor romani ar putea atinge pragul de alarma de 25% deoarece foarte multi tineri absolventi au depus deja cererile pentru ajutorul de somaj, asa cum a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, la Deva, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit ministrului, actualmente Romania se afla sub media europeana in ceea ce priveste somajul tinerilor, tara noastra inregistrand acum un indicator de circa 23,8 la suta, insa aceasta si-a aratat temerea ca, din cauza numarului mare de absolventi, care nu au luat examenul de bacalaureat si care au inceput deja sa solicite ajutor de somaj, s-ar putea atinge "pragul de alarma" de 25 la suta.
Campeanu a adaugat ca la nivelul Ministerului Muncii se incerca elaborarea unor programe menite sa reduca somajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea a cat mai multor fonduri europene prin programul "Garantia pentru tineri", ce se va aplica din ianuarie 2014 si care are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul intregii Uniuni Europene.
"Programul european «Garantia pentru tineri» prevede ca in termen de patru luni, dupa ce un tanar a absolvit o forma de invatamant, sa i se gaseasca o forma de ocupare: fie sa continue studiile, fie sa participe la cursuri de recalificare, fie sa fie angajati. in acest fel se incearca reducerea posibilitatilor ca tinerii sa devina someri de lunga durata", a mai adaugat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii s-a aflat, vineri, in judetul Hunedoara, pentru a participa la Bursa Locurilor de Munca, din judetul Hunedoara, care a avut loc in localitatile Orastie, Simeria, Calan si Hunedoara.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Sursa: Mediafax