Un nou proiect de lege aflat in prezent in lucru la Ministerul Muncii ar putea include interdictia in ce priveste cumulul pensiei cu salariul la stat.
Modificarile vizeaza felul in care va fi acordata pensia in 2020 in cadrul institutiilor publice, in prezent existand persoane care primesc atat salariu din partea institutiei angajatoare, cat si pensie.
Ministrul Violeta Alexandru a declarat ca in perioada imediat urmatoare va veni in fata guvernului cu o "propunere coerenta in acest sens", citeaza HotNews.ro.
De asemenea, in cadrul unei emisiuni prezentate la Digi24, ministrul muncii a explicat ca a fost deja consultata prima varianta a proiectului prezentat de echipa de lucru din minister:
"Da, se lucreaza la un proiect de lege, in cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii. Am facut o prima lectura a unei variante pe care echipa mi-a prezentat-o, urmeaza sa o finalizam pe masura ce colectam toate informatiile legate de persoanele carora li s-ar aplica o asemenea prevedere".
CITITI AICI PENTRU CINE SE APLICA INTERDICTIA SI IN CE CONDITII! Ministrul Muncii a oferit explicatii suplimentare!
Interdictia de a cumula pensia cu salariul la stat a existat si in contextul dificil creat de criza economica din 2008. Motivul unei noi interdictii in acest sens se justifica, in opinia ministrului muncii, prin faptul ca sunt acordate pensii unor persoane care se reangajeaza in cadrul unei institutii publice si beneficiaza astfel atat de salariu, cat si de pensie:
"Are legatura in primul rand cu faptul ca trebuie sa existe existe o justa masura pentru cei care, desi au varsta de a putea lucra, beneficiaza de pensie, dupa care se angajeaza in sistemul public. Are legatura cu justetea unei masuri fata de o situatie data in care o persoana, desi in plina forma de munca, dupa ce primeste pensia se angajeaza tot intr-o institutie publica, de unde vine concluzia ca ea poate munci in continuare".
Varianta finala nu a fost inca elaborata, urmand sa fie facuta publica imediat ce se va ajunge la forma finala.
"In foarte scurta vreme, voi prezenta o propunere coerenta colegilor mei de cabinet, urmand sa decidem care este forma finala, respectiv care este calea, in ce masura va fi prins intr-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins in alta forma de reglementare. Deocamdata, suntem in plin proces de elaborare a unei prime variante", a precizat ministrul Muncii, conform aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<