Un nou proiect de lege aflat in prezent in lucru la Ministerul Muncii ar putea include interdictia in ce priveste cumulul pensiei cu salariul la stat.
Modificarile vizeaza felul in care va fi acordata pensia in 2020 in cadrul institutiilor publice, in prezent existand persoane care primesc atat salariu din partea institutiei angajatoare, cat si pensie.
Ministrul Violeta Alexandru a declarat ca in perioada imediat urmatoare va veni in fata guvernului cu o "propunere coerenta in acest sens", citeaza HotNews.ro.
De asemenea, in cadrul unei emisiuni prezentate la Digi24, ministrul muncii a explicat ca a fost deja consultata prima varianta a proiectului prezentat de echipa de lucru din minister:
"Da, se lucreaza la un proiect de lege, in cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii. Am facut o prima lectura a unei variante pe care echipa mi-a prezentat-o, urmeaza sa o finalizam pe masura ce colectam toate informatiile legate de persoanele carora li s-ar aplica o asemenea prevedere".
CITITI AICI PENTRU CINE SE APLICA INTERDICTIA SI IN CE CONDITII! Ministrul Muncii a oferit explicatii suplimentare!
Interdictia de a cumula pensia cu salariul la stat a existat si in contextul dificil creat de criza economica din 2008. Motivul unei noi interdictii in acest sens se justifica, in opinia ministrului muncii, prin faptul ca sunt acordate pensii unor persoane care se reangajeaza in cadrul unei institutii publice si beneficiaza astfel atat de salariu, cat si de pensie:
"Are legatura in primul rand cu faptul ca trebuie sa existe existe o justa masura pentru cei care, desi au varsta de a putea lucra, beneficiaza de pensie, dupa care se angajeaza in sistemul public. Are legatura cu justetea unei masuri fata de o situatie data in care o persoana, desi in plina forma de munca, dupa ce primeste pensia se angajeaza tot intr-o institutie publica, de unde vine concluzia ca ea poate munci in continuare".
Varianta finala nu a fost inca elaborata, urmand sa fie facuta publica imediat ce se va ajunge la forma finala.
"In foarte scurta vreme, voi prezenta o propunere coerenta colegilor mei de cabinet, urmand sa decidem care este forma finala, respectiv care este calea, in ce masura va fi prins intr-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins in alta forma de reglementare. Deocamdata, suntem in plin proces de elaborare a unei prime variante", a precizat ministrul Muncii, conform aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<