Desi presendintele Iohannis a criticat aspru masurile, acuzand Guvernul ca va duce Romania "intr-o aventura economica si fiscala cu final trist", declaratiile sale nu au avut ecou.
Asa se face ca presendintele a criticat masurile pregatite de Coalitia PSD-ALDE, care a declarat ca nu intelege: "De ce este nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bugetara?"
Iohannis a mai precizat si ca cresterile salariale vor fi ridicole, in jur de 3 lei pentru un angajat, facand referire si la trecerea contributiile sociale in carca salariatilor...citeste declaratiile complete ale presedintelui tarii aici >>>
Au fost aprobate si:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
- cresterea pensiei sociale la 640 de lei
- majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018
- micsorarea procentului de plata, 5,1% la 3,7% catre Pilonul II de pensii
Cu toate acestea, ministrul Lia Olguta Vasilescu a mentionat ca scaderea s-a facut in urma mutarii contributiilor, asa ca aceasta ar duce la o crestere a salariului net.
Este demn de mentionat ca majorarea salariului minim s-a amanat, in contextul in care ministrul Muncii a declarat ca ordonanta de urgenta va fi adoptata saptamana viitoare, cel mai probabil.
Modificarea Codului Fiscal a fost dezbatuta in cursul zilei de 8 noiembrie, in contextul in care sedinta de Guvern fusese amanata de doua ori.
Chiar la inceputul sedintei, premierul Mihai Tudose a declarat ca sindicatele si patronatele au fost de acord cu modificarile, dupa care si-au schimbat reactia vis-a-vis de externalizarea profitului si "s-au inflamat niste multinationale".
"Felicitari domnule ministru pentru alocutiunea de la inceput, tocmai am aflat acum ca sunt niste sucursale ale unor banci care au dat liber angajatilor pentru a putea participa la mitingul din fata, deci sunteti pe drumul cel bun. Daca bancile sunt nervoase pe chestia asta, eu va felicit. Poate o sa plateasca si ei impozite", a spus premierul Tudose catre ministrul Finantelor, conform Mediafax.
Aceste remarci vizau protestele a aproape o mie de oameni, care se stransesera in Piata Victoriei, la ora sedintei de Guvern.
De ce noua contributie asiguratoare pentru munca, in valoare de 2,25%, ar putea creste fiscalitatea
Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.
Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.
Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>