“Potrivit noilor prevederi legate de plata indemnizatiei medicale, persoanele care au fost plecate in interes personal si se intorc in tara din zona rosie intra in carantina pentru 14 zile, dar se platesc doar 5. Cum va fi pontat salariatul pentru urmatoarele 10 zile si cum va fi platit?”
Raspunsul specialistului:
Prin art. I pct. 7 din OUG 74/2021 la articolul 22 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate dupa alineatul (1) s-a introdus un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
(1^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), indemnizatia prevazuta la art. 18 lit. b) se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste prevederi ce au intrat in vigoare incepand cu data de 01 august 2021 stabilesc ca indemnizatia de carantina se suporta doar 5 zile din FNUASS in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen.
Nicio alta prevedere legala nu reglementeaza ce se intampla cu indemnizatia de carantina pentru cele 9 zile ramase din cele 14.
In privinta indemnizatiei de carantina in cazul in care masura carantinei este instituita la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, ca urmare a modificarilor mai sus mentionate se precizeaza doar ca 5 zile se suporta din FNUASS.
Prin urmare, in cele 9 zile ramase din totalul carantinei salariatul nu beneficiaza de indemnizatie de carantina cata vreme legea nu prevede nici ca indemnizatia se suporta din fondurile angajatorului, nici ca se suporta din FNUASS.
Angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului o suma de bani daca legea, contractul individual sau colectiv de munca ori regulamentul intern sau alte reglementari proprii il obliga la plata acesteia.
Or, in situatia celor 9 zile de carantina nu exista o prevedere legala care sa-l oblige pe angajator la plata indemnizatiei sau a altei sume de bani.
Va sfatuim sa solicitati si punctul de vedere al CNAS cu privire la aceasta situatie.
Salariatul poate sa motiveze absentele de la serviciu din cele 9 zile fie cu un
concediu fara plata, fie cu un concediu de odihna, fie pur si simplu va fi pontat absent motivat fara sa fie platit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<