Printre tarile preferate de romani atunci cand vorbim de munca in strainatate, Germania continua sa fie in topul preferintelor.
Aceasta ramane astfel principala destinatie de munca vizata de romani, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare Tjobs.ro. Astfel, 50% dintre respondenti s-ar indrepta spre Germania iar 41% dintre romani aleg Marea Britanie. Franta este urmatoarea clasata, cu 31% dintre optiuni, iar Norvegia a primit 29% din voturi. S.U.A. a primit acelasi numar de voturi pe care l-a primit Spania, iar 11% dintre respondenti au ales alte tari. Cei care au optat pentru alte tari au mentionat Finlanda, Olanda, Australia, Polonia si Elvetia.
83% dintre romanii care sunt in cautarea unui loc de munca in strainatate cauta oferte potrivite in functie de nivelul lor de calificare si de scolarizare, iar asteptarile salariale pentru 84% dintre muncitorii romani sunt cuprinse intre 1.000 si 3.500 de euro net pe luna.
11% dintre romani ar pleca la munca in alta tara pentru un salariu lunar de pana la 1.000 de euro net. 68% ar pleca la munca in alt stat pentru un salariu cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro net, lunar, in timp ce 18% ar pleca doar pentru un salariu lunar cuprins intre 2.000 si 3.500 de euro net. 4% dintre respondenti au asteptari salariale de peste 3500 de euro net, lunar.
In concluzie, potrivit studiului, 83% dintre respondenti cauta un loc de munca in concordata cu specializarea si studiile absolvite, 68% au asteptari salariale lunare de cel putin 1.000 de euro net, iar principalele tari pe care romanii le aleg sa munceasca sunt Germania, Marea Britanie sau Franta.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Cercetarea a fost realizata in randul romanilor care cauta sa munceasca in strainatate, in perioada 21 februarie - 6 martie 2013. Putin peste 13.000 de respondenti au luat parte la acest sondaj.