Declaratiile presedintelui BNS cu privire la reducerea CAS. Masura ar putea adanci deficitul sistemului de pensii!

25 Iunie 2014
25 Iunie 2014
reducerea casefecte reducere cascontributii 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Presedintele  Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin a declarat ca reducerea CAS reprezinta o aventura cu iz politic si care va accentua si mai mult deficitul sistemului public de pensii, noteaza Mediafax.

Mai mult, acesta a declarat ca este posibil ca aceasta masura sa intre in vigoare si sa dispara dupa cateva luni.

In cadrul unei conferinte de presa, liderul sindical a declarat ca aceasta masura de reducere a CAS vizeaza beneficiul angajatorilor si vine in defavoarea angajatilor, masura neputand fi sustinuta financiar decat prin accentuarea deficitului sistemului public de pensii.

"Decizia de reducere a contributiilor la sistemul de asigurari sociale trebuie analizata atat din punctul de vedere al sarcinii fiscale asupra fortei de munca, cat si din punctul de vedere al sistemului public de pensii si al deficitului creat ca urmare a unei astfel de decizii. Sistemul public de pensii se confrunta cu deficite cronice inca din anul 2008, anul 2007 fiind ultimul in care bugetul de asigurari sociale a fost in echilibru. Scaderea numarului de contribuabili, pe fondul reducerii natalitatii, asociata cu imbatranirea populatiei, creaza ingrijorari majore pentru viitor", a spus Dumitru Costin, citat de Mediafax.

Mai mult, presedintele BNS a scos in evidenta faptul ca desi are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale contributiilor la sistemul de securitate sociale, locul II dupa Ungaria, Romania se siteaza printre ultimele pozitii in ceea ce priveste colectarea contributiilor ca procent din PIB, noteaza Mediafax.

"Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale se va orienta tot spre factorul capital, pastrand in continuare caracteristicile unui sistem de dezvoltare fara viitor. (...) Incepand cu anul 2015, in fiecare an bugetul asigurarilor sociale va pierde, in medie, 6.918 milioane lei, pierdere de venituri ce va trebui compensata prin subventii de la bugetul de stat. Chiar daca la o prima vedere se poate argumenta ca reducerea CAS va insemna si o reducere a cheltuielilor la bugetul de stat cu personalul bugetar, trebuie tinut cont de faptul ca bugetul asigurarilor sociale va inregistra anual un deficit suplimentar de 1.572 milioane de euro. (...) In acest moment, aproximativ 24 la suta din veniturile totale anuale ale bugetului asigurarilor sociale sunt acoperite din subventii de la bugetul de stat", a mai aratat Dumitru Costin.

Mai mult, mizand pe calculele facute de BNS, se intelege faptul ca pentru echilibrarea bugetului asigurarilor sociale, dupa reducerea CAS cu 5%, in situatia in care se mentine sistemul de transfer de 4,5% din contributia la bugetul de asigurari sociel catre PIlonul II de pensii, apare necesitatea de majorare a numarului de contribuabili.

Nu discutam despre o majorare foarte posibila, rezultatele analizei BNS aratand ca este necesara cresterea numarului de contribuabili de la 5.550.947 in 2013, la 8.198.243 sau de o cresterea a salariului mediu la 3.626 de lei, fata de 2.231 in 2013.


"Niciuna dintre cele doua solutii nu este viabila. Atingerea nivelului de 8.198.243 de salariati este, practic, imposibil de realizat, in conditiile in care populatia activa, conform Comisiei Nationale de Prognoza, a fost estimata la nivelul de 8.710.000. Nici cresterea salariului intr-un procent semnificativ nu poate fi pusa in practica, in special pe termen scurt. Ca urmare, asa cum rezulta din calculele realizate, ar trebui utilizat un mix de masuri pentru cresterea salariului mediu si, concomitent, ar trebui aplicate masuri pentru cresterea ocuparii formale. Chiar si asa, este aproape imposibil de echilibrat sistemul public de pensii pe termen mediu si lung", a mai spus Dumitru Costin, citat de Mediafax.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]