Care e venitul maxim pe care il poate castiga anual un PFA aflat in concediu crestere copil pana la 2 ani pentru a nu pierde indemnizatia?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care: (...) i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap; (...) .
Prin exceptie de la prevederile art. 16 alin. (2) lit. i), alin. (3) lit. c) al aceluiasi articol, modificat prin Legea nr. 89/2019, prevede ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
(...) c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2). .
Potrivit art. 2 alin. (2) din actul normativ sus-mentionat, (...) Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, (...).
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei (conform art. 33 1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca), astfel, cuantumul minim al indemnizatiei nu poate fi mai mic de 1.250 lei.
Prin urmare, daca persoana fizica realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu de crestere copil, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei, in decursul unui an calendaristic, adica 6.250 lei (5 x 2,5 x 500 lei) atunci va putea beneficia in continuare de indemnizatia de crestere a copilului.
In caz contrar, se suspenda dreptul la indemnizatie din ziua imediat urmatoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasare salariati. Declaratia 112Intrebare: Salariatii detasati de la alta societate (societatea Y) si care sunt platiti de angajatorul la care sunt detasati (societatea X) trebuie declarati in D112 de catre angajatorul care ii plateste (societatea X)? Detasarea in cazul acestor salariati trebuie sa apara in D112?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Comunicare CCM si RI catre un fost salariat. Returnare venit necuvenitIntrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<