Acest fapt este valabil chiar daca persoana in cauza realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii, asimilate salariilor, etc.
IMPORTANT! Nu datoreaza contributie de asigurari sociale, doar persoanele care au calitatea de pensionari si persoanele asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale.
"Daca o societate incheie cu o persoana un contract pe drepturi de autor, care nu are alte venituri (din contract individual de munca, pensii), in 2017 ce contributii se opresc?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, precizam ca potrivit prevederilor art. 149 din Codul fiscal pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40% aplicata asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Castigul salarial mediu brut prevazut la art. 143 alin. (2) este castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, care este de 3.131 lei pentru anul 2017.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Atentie! Persoana in cauza datoreaza CAS inviduala in cota de 10,5%.
Conform art. 171 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru veniturile din drepturi de autor, o reprezinta diferenta dintre venitul brut si o cota forfetara de 40% din venitul brut.
In acest context, atat contributia de asigurari sociale cat si contributia de asigurari sociale de sanatate sunt plafonate la valoarea de 5 ori castigul salarial mediu brut (3.131 x 5 = 15.655 lei).
Asadar, persoanele care obtin venituri din drepturi de autor si care au sau nu si alte venituri in 2017 platesc atat CAS cat si CASS plafonat la maximum de 5 ori castigul salarial mediu brut, respectiv 15.655 lei.
Sursa: PortalCodulMuncii