O noua propunere legislativa a fost inaintata Senatului, proiectul fiind unul de modificare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Potrivit art. 53 din Legea nr. 263/2010, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Analizand aceste dispozitii, initiatorii constata ca, desi varsta de pensionare este diferita pentru barbati si pentru femei, legea nu stabileste si stagii de cotizare corespunzatoare. In consecinta, femeile care ies la pensie la 63 de ani acumuleaza un cuantum mai mic al acesteia fata de cel obtinut de catre barbati.
Mai mult decat atat, initiatorii legii considera ca Legea nr. 263/2010 cuprinde dispozitii discriminatorii si in ceea ce priveste cresterea graduala a stagiului complet de cotizare necesar pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta pentru barbati fata de femei. Mai exact, in cazul femeilor, asa cum explica cei care au propus acest proiect de lege, cresterea graduala a stagiului complet de cotizare necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta va fi de la 28 de ani in ianuarie la 35 de ani in ianuarie 2030, in timp ce pentru barbati acesta va fi de la 33 de ani in ianuarie 2011, la 35 de ani in ianuarie 2015. Prin urmare, stagiul minim de cotizare necesar pentru obtinerea unei pensii din sistemul unitar de pensii publice va creste gradual de la 13 ani - ianuarie 2011, la 15 ani - ianuarie 2015, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Se propune astfel modificarea articolului 53 din Legea nr. 263/2019 privind sistemul unitar de pensii publice astfel incat femeile sa poata opta pentru varsta de pensionare de 65 de ani, fiind astfel incurajata egalitatea de sanse intre femei si barbati, pe piata muncii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Concedierea perfect legala
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Astfel, alineatele (1) si (3) ale articolului 53 din Legea 263/2010 ar urma sa se modifice conform cuprinsului de mai jos:
"(1) Varsta standard de pensionare pentru barbati este de 65 de ani si de 63 de ani pentru femei, cu posibilitatea, pentru acestea din urma de a opta, la cerere, pentru varsta de 65 de ani. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru barbati si pentru femeile care opteaza sa se pensioneze la varsta de 65 de ani. Pentru femeile care se pensioneaza la varsta de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5".
Puteti consulta aici forma initiatorului, asa cum a fost ea inaintata la Senat.