Legea Pensiilor modificata pentru femei

Legea nr.263/2010varsta pensionarestagiu de cotizaremodificare legea pensiilorvarsta pensionare femei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



O noua propunere legislativa a fost inaintata Senatului, proiectul fiind unul de modificare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Potrivit art. 53 din Legea nr. 263/2010, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Analizand aceste dispozitii, initiatorii constata ca, desi varsta de pensionare este diferita pentru barbati si pentru femei, legea nu stabileste si stagii de cotizare corespunzatoare. In consecinta, femeile care ies la pensie la 63 de ani acumuleaza un cuantum mai mic al acesteia fata de cel obtinut de catre barbati.

Mai mult decat atat, initiatorii legii considera ca Legea nr. 263/2010 cuprinde dispozitii discriminatorii si in ceea ce priveste cresterea graduala a stagiului complet de cotizare necesar pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta pentru barbati fata de femei. Mai exact, in cazul femeilor, asa cum explica cei care au propus acest proiect de lege, cresterea graduala a stagiului complet de cotizare necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta va fi de la 28 de ani in ianuarie la 35 de ani in ianuarie 2030, in timp ce pentru barbati acesta va fi de la 33 de ani in ianuarie 2011, la 35 de ani in ianuarie 2015. Prin urmare, stagiul minim de cotizare necesar pentru obtinerea unei pensii din sistemul unitar de pensii publice va creste gradual de la 13 ani - ianuarie 2011, la 15 ani - ianuarie 2015, atat pentru femei, cat si pentru barbati.


Se propune astfel modificarea articolului 53 din Legea nr. 263/2019 privind sistemul unitar de pensii publice astfel incat femeile sa poata opta pentru varsta de pensionare de 65 de ani, fiind astfel incurajata egalitatea de sanse intre femei si barbati, pe piata muncii.


Astfel, alineatele (1) si (3) ale articolului 53 din Legea 263/2010 ar urma sa se modifice conform cuprinsului de mai jos:


"(1) Varsta standard de pensionare pentru barbati este de 65 de ani si de 63 de ani pentru femei, cu posibilitatea, pentru acestea din urma de a opta, la cerere, pentru varsta de 65 de ani. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru barbati si pentru femeile care opteaza sa se pensioneze la varsta de 65 de ani. Pentru femeile care se pensioneaza la varsta de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5".


Puteti consulta aici forma initiatorului, asa cum a fost ea inaintata la Senat.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr.263/2010varsta pensionarestagiu de cotizaremodificare legea pensiilorvarsta pensionare femei

Data aparitiei: 06 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea Pensiilor modificata pentru femei Nota: 4 din 5 - 23 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]