Corneliu Bente, presedintele Uniunii nationale a Expertilor in Legislatia Muncii
1. Cum s-a nascut ideea celei mai noi profesii din Romania - Expert legislatia muncii?
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
R: In urma cu mai bine de 2 ani m-am hotarat sa schimb statutul de angajat (la acea vreme eram director de resurse umane la o companie din industria auto) cu cel de antreprenor. Prin urmare am pus bazele unei companii de consultanta in legislatia muncii care isi propunea sa furnizeze clientilor sai servicii de inalta calitate, realizate cu profesionalism de catre o echipa de consultanti cu competente solide in legislatia muncii, administrare personal si salarizare. Am dorit, inca de la inceput, ca aceste servicii sa fie furnizate de catre persoane cu o vasta experienta in legislatia muncii. Atunci am constatat ca piata muncii din romania are nevoie de un specialist care sa furnizeze servicii calificate in legislatia muncii, avand ca unic scop diminuarea litigiilor de munca. In consecinta, acea persoana care detine toate competentele si deprinderile necesare pentru a gasi solutii la problemele dificile izvorate din raportul juridic de munca nu poate fi decat un expert... un expert in legislatia muncii.
2. Avea Romania nevoie de o astfel de profesie?
R - Raspunsul meu este simplu… da! Romania are nevoie de experti in legislatia muncii si am un argument solid in acest sens: instantele competente sa judece litigiile de munca sunt sufocate de numarul prea mare de dosare aflate pe rol. Astazi se dau termene de judecata fixate la 6 sau 8 luni, uneori chiar un an de la data introducerii actiunii. In consecinta, se impune formarea unor specialisti cu un inalt nivel de cunostinte care sa cunoasca in detaliu legislatia muncii si sa consilieze angajatorii si salariatii deopotriva astfel incat sa diminueze numarul conflictelor de munca ajunse in instanta.
3. Ce presupune aceasta noua profesie - Expert legislatia muncii? Care ar fi cunostintele legale de baza pentru orice profesionist in legislatia muncii?
R: Un expert in legislatia muncii este in primul rand un sfatuitor al angajatorului. Rolul sau este a consilia angajatorul astfel incat sa acesta sa respecte dispozitiile legale. De asemenea, Expertul in Legislatia Muncii redacteaza actele specifice, concilieaza situatiile conflictuale existente la un moment dat intre angajator si salariat, cerceteaza abaterile disciplinare si reprezinta angajatorul in fata institutiilor statului cu ocazia controalelor tematice.
Conform standardului ocupational al profesiei de expert in legislatia muncii, realizat pe baza unei analize minutioase, acesta ar trebui sa aiba cunostinte solide privind trasaturile caracteristice, clasificarea si subiectele raportului juridic de munca, raspunderea juridica, raspunderea disciplinara, patrimoniala, contraventionala si penala in raportul juridic de munca, precum si solutionarea conflictelor de munca si notiuni privind normele legale in sistemul de asigurari sociale. Acestea ar fi cunostintele de baza pe care trebuie sa le detina orice persoana care isi doreste sa poata profesa ca expert in legislatia muncii.
4. Ce dificultati ati intampinat in procesul de autorizare ANC? Cate persone au fost implicate in procesul de autorizare? Cat a durat procesul de introducere a acestei profesii in COR si ce a presupus?
R: Asa cum spuneam si mai devreme am fost initiatorul introducerii acestei profesii in clasificarea ocupatiilor din romania la pozitia 242220 si de asemenea sunt initiatorul realizarii standardului ocupational - acel document care explica foarte clar care sunt competentele Expertului in Legislatia Muncii si ce deprinderi sunt necesare pentru a practica aceasta profesie. Nu pot spune spune ca a fost greu, insa a fost un drum lung, uneori anevoios... de la data depunerii primelor documente in vederea introducerii in COR si pana la publicarea standardului ocupational au trecut fix 2 ani.
Nu am fost singur in aceast proiect, ci am avut alaturi o echipa de inca 12 practicieni in domeniul legislatiei muncii, profesori universitari de dreptul muncii, avocati, directori de resurse umane sau specialisti in relatii de munca.
Analiza ocupationala si redactarea standardului ocupational au fost realizate de catre:
- Corneliu Bente, director general - S.C. Work Systems Management S.R.L. / presedinte Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii
- Ana Stefanescu, lector univ. dr. disciplina "Dreptul muncii si securitatii sociale - Universitatea "Dunarea de Jos" Galati - Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice / Asociatia de Dreptul Muncii - secretar
- Anca Mihalache, sef Serviciu Control Relatii de Munca - Inspectia Muncii
- Gabriela Barbu, avocat coordonator - Societatea civila de avocati Barbu & Asociatii
- Roxana Mitrea, avocat colaborator - Societatea civila de avocati Barbu & Asociatii
- Laurentiu Brincus, specialist resurse umane - S.C. Servicii Energetice Muntenia S.A.
- Cosmina Manu, specialist resurse umane - S.C. Cosmetiques de France S.R.L.
- Anca Vasiliu, director resurse umane - S.C. GCanale&C S.A.
- Gabriela Patrascu, specialist resurse umane - S.C. Colina Motors S.R.L.
Verificarea sectoriala a acestei profesii a fost realizata de catre domnul prof univ dr Alexandru Ticlea, cel mai influent autor de dreptul muncii din Romania, iar validarea acesteia a fost facuta de catre o comisie compusa din domnul Gabriel Chifu - presedintele Comitetului sectorial pentru administratie si servicii publice, Domnul Vald Barbu prof univ dr Academia de Politie AL. I. Cuza si doamna Laura Georgescu lector univ dr Univ Ecologica din Bucuresti.
Observam deci, ca aceasta noua profesie are girul unor mari profesori, mari maestri ai dreptului muncii.
5. Ce cunostinte dobandeste persoana ca urmare a cursului de Expert Legislatia Muncii? Carui segment se adreseaza aceasta noua profesie? Avocatilor, judecatorilor? Ce studii sunt necesare pentru inscrierea la cursul de formare a Expertului legislatia muncii?
R: Unitatile de competenta specifice ocupatiei Expert legislatia muncii (atestate prin certificatul de competente profesionale dobandit in urma absolvirii cusului de specializare) sunt:
1. Aplicarea legislatiei nationale, europene si internationale a muncii si securitatii sociale
2. Elaborarea de strategii, politici si proceduri necesare aplicarii legislatiei muncii si securitatii sociale
3. Redactarea actelor specifice legislatiei muncii si securitatii sociale
4. Avizarea actelor specifice legislatiei muncii si securitatii sociale
5. Concilierea situatiilor conflictuale
6. Cercetarea abaterilor disciplinare
7. Acordarea de consultanta de specialitate in legislatia muncii si securitatii sociale
8. Reprezentarea angajatorilor in relatia cu autoritatile din domeniul muncii si securitatii sociale
In vederea dobandirii dreptului si a competentelor specifice pentru exercitarea ocupatiei de "Expert Legislatia Muncii", sunt necesare indeplinirea urmatoarelor conditii:
I. Conditii specifice absolventilor de studii superioare juridice:
* Studii superioare juridice cu diploma de licenta si
* Program de formare profesionala autorizat in conditiile OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ocupatia de Expert Legislatia Muncii;
II. Conditii specifice absolventilor de studii superioare in administratie publica sau stiinte administrative:
* Studii superioare in administratie publica sau stiinte administrative cu diploma de licenta si
* Program de formare profesionala autorizat in conditiile O.G. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ocupatia de Expert Legislatia Muncii;
III. Conditii specifice absolventilor de studii superioare in orice domeniu urmate de master sau cursuri postuniversitare in specializarea drept:
* Studii superioare in alt domeniu decat drept sau stiinte administrative absolvite cu diploma de licenta si
* Program de master sau curs postuniversitar de lunga durata in specializarea drept si
* Program de formare profesionala autorizat in conditiile OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ocupatia de Expert Legislatia Muncii.
IV. Conditii specifice absolventilor de studii superioare in orice domeniu:
* Studii superioare in alt domeniu decat drept sau stiinte administrative absolvite cu diploma de licenta si
* Curs de formare profesionala in domeniul dreptului muncii / resurselor umane,
* Experienta specifica de minimum 4 ani in cadrul departamentului de Resurse Umane / Relatii de munca / Evidenta muncii si
* Program de formare profesionala autorizat in conditiile OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ocupatia de Expert Legislatia Muncii.
Conditiile de acces prevazute la punctul IV au caracter tranzitoriu si se vor aplica pana la data de 31 martie 2015.
Observam deci, ca aceasta noua profesie se adreseaza in principal absolventilor de studii juridice si de administratie publica sau stiinte administrative, dar si absolventilor de studii superioare de alta specializare cu respectarea punctelor III si IV din standardul ocupational.
6. Ce trebuie sa faca angajatorii pentru a evita litigiile cu salariatii?
R: Angajatorii trebuie sa aiba sfatuitori buni, sa angajeze sau sa colaboreze cu un expert in legislatia muncii, un profesionist experimentat ce poate da solutii optime si legale pentru toate problemele dificile si delicate de dreptul muncii. Un astfel de expert in legislatia muncii are competente specifice de aplicare a legislatiei nationale si comunitare in domeniu, poate concilia situatiile conflictuale existente la un moment dat intre angajator si salariat, poate cerceta eventualele abaterile disciplinare in conformitate cu procedurile legale si nu in ultimul rand poate reprezenta angajatorul in fata institutiilor statului cu ocazia controalelor tematice. Iata cum angajatorul poate sa beneficieze de expertiza unor specialisti in domeniul legislatiei muncii si prin urmare poate evita procese ce consuma inutil resurse importante.
7. Exista o asociatie profesionala a expertilor in legislatia muncii?
R: da, exista Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, care are drept scopuri:
* Organizarea, coordonarea si reglementarea profesiei de Expert Legislatia Muncii in Romania, reprezentarea si protejarea intereselor profesionale ale membrilor sai, asigurarea exercitarii profesiei de Expert Legislatia Muncii cu respectarea deontologiei profesionale si a unui inalt nivel de calificare profesionala.
* Crearea unui corp de profesionisti de elita, prin recunoasterea si certificarea competentelor profesionale ale practicienilor in domeniul legislatiei muncii, capabili sa disemineze si sa dezvolte bazele unei culturi organizationale orientata pe protejarea drepturilor participantilor la procesul de munca, angajati - angajatori.
* Dezvoltarea competentelor profesionale ale practicienilor in domeniul legislatiei muncii prin organizarea de cursuri de formare profesionala.
* Promovarea, prin membrii sai, a serviciilor de consiliere in legislatia muncii.
* Crearea unei axe de dialog intre autoritatile statului, patronate si sindicate, avand ca obiectiv principal reducerea muncii nedeclarate.
* Elaborarea unor strategii si programe in vederea promovarii relatiilor de munca legale si sanatoase.
8. Cum se pot obtine competentele prevazute de standardul ocupational?
R: Desigur, aceste competente se dobandesc numai prin absolvirea unui curs de specializare autorizat ANC. Dealtfel si aderarea la Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii se poate face doar de catre expertii care detin aceasta certificare.
LEXAcademy - Scoala de excelenta pentru studii administrative si de legislatia muncii este singurul centru de formare profesionala din Romania care in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii organizeaza cursul de specializare pentru ocupatia de Expert Legislatia Muncii.
9. Ce recomandati angajatorilor din Romania?
R: Recomand tuturor angajatorilor sa apeleze la serviciile expertilor in domeniu, sub orice forma, fie prin angajarea in baza unui contract individual de munca, fie prin contractarea unui cabinet specializat de consultanta in legislatia muncii.
Pentru cei interesati, anunt organizarea primei Conferinte Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii care va avea loc pe data de 30 mai 2013 in aula Universitatii Ecologice din Bucuresti. Speakeri ai acestui eveniment sunt:
* Prof univ dr Alexandru Ticlea - rectorul Universitatii Ecologice din Bucuresti
* Corneliu Bente - Presedinte al Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii
* Judecator Petrica Arbanas - Curtea de Apel Bucuresti
* Lector univ dr Laura Gorgescu - Universitatea Ecologica din Bucuresti
* Lector univ dr Ana Stefanescu - Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati
* Anca Mihalache - Inspector de munca din cadrul Inspectiei Muncii
Asteptam cu drag pe toti cei interesati sa desluseasca probleme dificile de dreptul muncii. Se vor discuta teme de actualitate si de mare importanta in acest moment, cum ar fi impactul noului cod de procedura civila in dreptul muncii, se vor analiza spete dificile cu privire la incetarea contractului individual de munca sau cu privire la raspunderea salariatului pentru prejudiciul adus angajatorului.