Va prezentam, prin cele ce urmeaza, care este procedura de incetare a CIM in baza art. 56 D, precum si care sunt cauzele care conduc la nulitatatea contractului individual de munca.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva.
De asemenea, conform art. 57 alin. (6) din Codul muncii , republicat, constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor, iar conform alin. (7) din acelasi articol, daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Art. 56 alin. (2) din Codul muncii , republicat, prevede ca pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Asadar, in cazul incetarii CIM in baza art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat, constatarea cazului de incetare de drept a CIM se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Amintim totodata si dispozitiile art. 57 alin. (2) din cod potrivit carora constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
Codul muncii , republicat, reglementeaza in principal in art. 57 materia nulitatii contractului individual de munca. Aceste dispozitii din Codul muncii in materia nulitatii se intregesc in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca cu dispozitiile legislatiei civile in temeiul art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Legiuitorul nu a prevazut in mod expres si limitativ cazurile care conduc la nulitatate CIM, multumindu-se sa mentioneze in art. 57 alin. (1) din Codul muncii , republicat, ca nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
Asadar, nulitatea CIM va fi atrasa de incheierea CIM cu incalcarea la momentul incheierii contractului a uneia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a acestuia. Ca exemple de cauze care atrag nulitatea contractului de munca, mentionez:
- incheierea CIM cu o persoana sub varsta minima de angajare;
- incheierea CIM cu o persoana in varsta de 15 ani fara acordul parintilor sau al reprezentantilor legali;
- nerespectarea obligatiei de angajare in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci dupa cum prevede art. 27 din Codul muncii , republicat;
- angajarea cu nerespectarea conditiilor de studii necesare prestarii respectivei activitati.