Incetare CIM. Ce conditii duc la nulitate?

incetare CIMCodul munciinulitatecauze de nulitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam, prin cele ce urmeaza, care este procedura de incetare a CIM in baza art. 56 D, precum si care sunt cauzele care conduc la nulitatatea contractului individual de munca.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva.

De asemenea, conform art. 57 alin. (6) din Codul muncii , republicat, constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor, iar conform alin. (7) din acelasi articol, daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Art. 56 alin. (2) din Codul muncii , republicat, prevede ca pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Asadar, in cazul incetarii CIM in baza art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat, constatarea cazului de incetare de drept a CIM se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Amintim totodata si dispozitiile art. 57 alin. (2) din cod potrivit carora constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.

Codul muncii , republicat, reglementeaza in principal in art. 57 materia nulitatii contractului individual de munca. Aceste dispozitii din Codul muncii in materia nulitatii se intregesc in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca cu dispozitiile legislatiei civile in temeiul art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Legiuitorul nu a prevazut in mod expres si limitativ cazurile care conduc la nulitatate CIM, multumindu-se sa mentioneze in art. 57 alin. (1) din Codul muncii , republicat, ca nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

Asadar, nulitatea CIM va fi atrasa de incheierea CIM cu incalcarea la momentul incheierii contractului a uneia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a acestuia. Ca exemple de cauze care atrag nulitatea contractului de munca, mentionez:

- incheierea CIM cu o persoana sub varsta minima de angajare;
- incheierea CIM cu o persoana in varsta de 15 ani fara acordul parintilor sau al reprezentantilor legali;
- nerespectarea obligatiei de angajare in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci dupa cum prevede art. 27 din Codul muncii , republicat;
- angajarea cu nerespectarea conditiilor de studii necesare prestarii respectivei activitati.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare CIMCodul munciinulitatecauze de nulitate

Data aparitiei: 10 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetare CIM. Ce conditii duc la nulitate? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]